Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим пържен ориз

Да си направим пържен ориз

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Да си направим пържен ориз

Обикновено оризът се запържва с растително масло /може да се добавят лук и зеленчуци/, залива се с две и половина до три части вода, добавя се сол, подправки по вкус и съда се затваря с капак. Готви се на бавен огън, докато се изпари водата. Но това по-скоро е задушен ориз.

Можете да приготвите истински пържен ориз с леща. Необходими са 250 грама ориз басмати, щипка сол, 150 грама леща, 1 парче свеж корен от джинджифил (2 см), 2 връзки зелен лук, 40 милилитра зехтин или олио.

Оризът се залива със студена вода, добавя се 1 ч. лъжица сол, когато кипне, се затваря с капак и се вари на слаб огън 12 минути. След 7 минути се добавя лещата. През това време се изчиства джинджифилът и се нарязва на дребно.

Зеленият лук се изчиства, измива и се нарязва на тънки колелца. Тъмно-зелената част не се използва. Оризът се прецежда през гевгир.

Пет минути преди сервиране в тиган се затопля зехтин или олио, в което се запържва зеления лук за около минута, като се бърка непрекъснато. Посолява се и се добавя оризът с лещата, затопля се и отново се посолява.

Да си направим пържен ориз

Може да приготвите тайландски пържен ориз с ананас: 2 1/2 чаши сварен и охладен ориз или 1 чаша суров ориз, 125 грама пилешко месо, гърди, 8 големи, сурови изчистени скариди.

Трябват ви също така горната част на малък ананас (или консервиран ананас) и 1 червена сладка чушка, нарязана на ивички, 3 супени лъжици масло, 1 чаена лъжичка ситно нарязан чесън, 2 яйца, 3 супени лъжици соев сос, 1/2 чаена лъжица черен пипер, 1/3 чаша запържено, несолено кашу, 2 стръка нарязан на тънки ивички зелен лук.

Пилешкото се нарязва на ивички, ананасът - на парченца. Подготвят се останалите продукти. Загрейте маслото в дълбок тиган и запържете чесъна около половин минута.

Добавете пилешкото, скаридите и червената чушка и запържете за около две минути, докато месото не побелее. Намалете леко огъня и счупете яйцата направо в тигана.

Не ги разбърквайте около две минути, докато яйцата леко не се сготвят частично. Преместете месото и останалите продукти в единия край на тигана и добавете ориза. Сипете соевия сос и разбърквайте всичко около две минути, за да се смесят всички продукти и оризът да се запържи.

Посолете, поръсете с черния пипер, добавете кашуто, зеления лук и нарязания ананас. Продължавайте да запържвате още около две минути, като разбърквате добре. Свалете от огъня, пресипете в подходящ съд и сервирайте, докато е топло.

Освен пържен ориз, ако обичате ориз, можете да заложите и на класиката като крехко свинско с ориз, любимото ни пиле с ориз, постен ориз, а защо не и нещо нестандартно като суши или испанска паеля?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest