Малко са хората по света, които да не обичат да си похапват ориз. На първо място вероятно се сещаме за японците и китайците, но всъщност ориз под различни форми се консумира във всички краища на планетата.
Когато искаме да приготвим пържен ориз се сблъскваме с редица трудности, защото или зрънцата се слепват, или прегарят, или остават сурови. Ето какво е важно да знаете когато искате да си приготвите вкусен пържен ориз:
Оризът съдържа много нишесте, поради което е задължително първо да го измиете. В противен случай той ще слепне.
След като сте измили ориза, трябва да го оставите да се отцежда в гевгир. Ако разполагате с повече време е най-добре да го оставите така за около 30 мин. до 1 ч.
Ако пък не разполагате с гевгир го изсипете в тава, застлана с кухненско руло и го оставете на слънце. Ако продължавате да нямате късмет и денят е мрачен, можете да пуснете фурната на много ниска степен, така че оризът просто да се изсуши, а не да се запече.
Мазнината, в която ще запържвате ориза трябва да е силно нагрята. Оризът се запържва докато придобие стъклен цвят, като от време на време се разбърква, за да не загори.
Ако след това ще задушавате ориза на котлона е необходимо просто да долеете необходимото количество вода, да го оставите за около 7- 8 мин. на силен огън, след което да намалите котлона на минимална степен.
Оризът е добре да се задушава под капак, като се внимава да не се развари. Най-добре е да дръпнете съда с ориза от котлона в момента, в който е почти готов и да го оставите похлупен за още 10 мин.
Ако след като сте запържили ориза, искате да го запечете във фурна, е необходимо да го подправите, да досипете необходимото количество вода и да го прехвърлите в тава. Не е необходимо да я покривате с алуминиево фолио или с капак.
Ако приготвяте запържен ориз по китайски е най-добре да използвате уок тиган. В повечето рецепти оризът се сварява предварително, отцежда се и едва след това се запържва. По време на варенето не се разбърква, защото ще стане на каша.
Когато се изисква приготвянето на пържен ориз, но не разполагате с достатъчно време да го изчаквате да се отцеди, можете в момента, в който го запържвате, да добавите бяло вино или друг вид киселина. Това предпазва зрънцата ориз от слепване.
Ако обичате ориз, освен пържен ориз, можете винаги да заложите и на класиката като класически пълнени чушки с ориз, традиционни сарми с ориз, тиквички с ориз, защо не и крехко агнешко с ориз?
Разгледайте и тези рецепти за пържен ориз.
Коментари