Хекът e здравословна и вкусна риба. Месото от хек е богато на различни микроелементи, а също така е източник на протеини и витамини. Филето от хек се използва при диети, като допълва тялото с полезни вещества и прави диетата по приятна с вкусни ястия от тази риба.
Но самото месо на рибата хек е много сухо и за да я приготвите, трябва да използвате различни кулинарни трикове. Преди да я сготвим, всички си задаваме въпроса: Как да сготвим хек, така че рибата да се получи сочна, вкусна и без кости?
С тази рецепта ще разкрием тайните на нейното приготвяне:
риба – 3 бр. малки Хек
масло – 100 г
хляб – 8 филийки
яйца – 2 бр.
сол и черен пипер – на вкус
1. Идва ред на първата тайна - за да направим филето нежно и с невероятен вкус и хрупкава обвивка, ще запържим хека с галета. И то не закупени от магазина, а домашно приготвени.
В тава натрошаваме меката част на филийките и отделяме корите. Поставяме тавата в предварително нагрята на 100 градуса за 1 час. Когато засъхнат, изваждаме тавата от фурната и оставяме трохите да се охладят;
2. Почистваме хека от люспите много добре, не трябва да остават люспи. Измиваме старателно рибата под студена течаща вода, като същевременно почистваме хека от вътрешностите. Поставяме трупа върху дъска и отделяме филето с нож по билото, като започнем от опашката към главата;
И така, извадихме филето от едната страна, обръщаме рибата от другата страна върху дъската за рязане и отстраняваме второто рибно филе, като отново започваме от опашката към главата. Когато извадим филетата, изваждаме от тях ребрените кости и изрязваме перките с малките кости, отгоре и отдолу;
3. Разбийте яйцата в купа, добавете 2 с.л. ледена вода и леко разбийте сместа с вилица. Върху дъска за рязане натрошаваме хлебните трохи, като предварително сме ги поставили в торбичка. Потопете всяко филе от хек в яйцата, след което в галетата;
4. Последната тайна за вкусен хек е, че ще го пържим в масло. Така ястието ще се получи много нежно, леко мазно и хекът няма да е сух. Поставете тигана на умерен огън и разпределете маслото върху него. Загрейте, докато маслото се разтопи, в този случай трябва да действате бързичко, за да не прегори маслото. Добре ще е, ако маслото не се разтопи напълно.
5. Поставяме оваляното филе хек в тигана и запържваме на умерен огън за около минута от двете страни. Панираният хек трябва да е покрит с вкусна златиста коричка, но маслото не бива да прегаря.
Сега вече знаете как да приготвите хек, така че панираното рибно филе да е нежно и вкусно!
Приятен апетит!
Коментари