Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусния хек

Тайната на вкусния хек

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Тайната на вкусния хек

Хекът e здравословна и вкусна риба. Месото от хек е богато на различни микроелементи, а също така е източник на протеини и витамини. Филето от хек се използва при диети, като допълва тялото с полезни вещества и прави диетата по приятна с вкусни ястия от тази риба.

Но самото месо на рибата хек е много сухо и за да я приготвите, трябва да използвате различни кулинарни трикове. Преди да я сготвим, всички си задаваме въпроса: Как да сготвим хек, така че рибата да се получи сочна, вкусна и без кости?

С тази рецепта ще разкрием тайните на нейното приготвяне:

риба – 3 бр. малки Хек

масло – 100 г

хляб – 8 филийки

яйца – 2 бр.

сол и черен пипер – на вкус

1. Идва ред на първата тайна - за да направим филето нежно и с невероятен вкус и хрупкава обвивка, ще запържим хека с галета. И то не закупени от магазина, а домашно приготвени.

Паниран хек
Снимка: Веселина Константинова

В тава натрошаваме меката част на филийките и отделяме корите. Поставяме тавата в предварително нагрята на 100 градуса за 1 час. Когато засъхнат, изваждаме тавата от фурната и оставяме трохите да се охладят;

2. Почистваме хека от люспите много добре, не трябва да остават люспи. Измиваме старателно рибата под студена течаща вода, като същевременно почистваме хека от вътрешностите. Поставяме трупа върху дъска и отделяме филето с нож по билото, като започнем от опашката към главата;

И така, извадихме филето от едната страна, обръщаме рибата от другата страна върху дъската за рязане и отстраняваме второто рибно филе, като отново започваме от опашката към главата. Когато извадим филетата, изваждаме от тях ребрените кости и изрязваме перките с малките кости, отгоре и отдолу;

3. Разбийте яйцата в купа, добавете 2 с.л. ледена вода и леко разбийте сместа с вилица. Върху дъска за рязане натрошаваме хлебните трохи, като предварително сме ги поставили в торбичка. Потопете всяко филе от хек в яйцата, след което в галетата;

Пържен хек
Снимка: Севда Андреева

4. Последната тайна за вкусен хек е, че ще го пържим в масло. Така ястието ще се получи много нежно, леко мазно и хекът няма да е сух. Поставете тигана на умерен огън и разпределете маслото върху него. Загрейте, докато маслото се разтопи, в този случай трябва да действате бързичко, за да не прегори маслото. Добре ще е, ако маслото не се разтопи напълно.

5. Поставяме оваляното филе хек в тигана и запържваме на умерен огън за около минута от двете страни. Панираният хек трябва да е покрит с вкусна златиста коричка, но маслото не бива да прегаря.

Сега вече знаете как да приготвите хек, така че панираното рибно филе да е нежно и вкусно!

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest