Хекът, познат още като мерлуза, представлява издължена и тънка риба, която има вретеновидна форма, бодливи перки по гърба, изпъкнали очи и силно издадена долна челюст. Главата и гърбът на хека имат стоманено сив цвят, а коремът е сребристобял. Дължина на хека достига до 75 см, а теглото до 3.7 кг. При някои екземпляри теглото може да достигне до внушителните 25 кг.
Познати са на 10 вида хек, които са наименовани според цвета на кожата – бял, червен, сребърен и др.
Основният улов на хек се регистрира предимно в Югозападната част на Атлантическия океан (Аржентина и Уругвай); Средиземно и Черно море (Италия, Испания, Португалия, Гърция и Франция); в южните части на Африка, в Югоизточната част на Тихия океан (Перу и Чили).
Поради прекомерния улов на хек в местата, където той се улавя, се отчита драстично намаляване на броя на тази риба. Уловът на хек в Европа вече е доста под историческите нива, поради изчерпването на рибата в Черно и Средиземно море. Редица са причините за този спад – екологични проблеми, нерегистриран улов, улов на по-малки риби, неустойчив риболов.
Несъмнено най-високото търсене на хек е в Европа. Испания е страната, където се консумира най-много хек – средната годишна консумация на човек е 6 кг. Другите европейски държави, където се консумира повече хек, са Италия, Португалия и Франция.
Състав на хека
В 100 г пресен хек се съдържат 87 калории, 308 мг калий, 83 мг натрий, 15.8 г протеини, 0.4 г омега-3 мастни киселини, 2.2 г мазнини, 0.4 г наситени мазнини.
В състава на мерлузата влизат голямо количество мастноразтворими витамини, много минерални вещества като йод, цинк, мед, манган. Морските риби, какъвто е хекът, съдържат и много микроелементи като флуор, желязо, бром и литий.
Избор и съхранение на хек
Хекът е една от рибите, които много лесно могат да се намерят в по-големите магазини. В търговската мрежа хекът се предлага най-вече цял, филе от хек и пресни или замразени котлети от хек. Когато купувате пресен хек, търсете риба с блестяща кожа и чисто бяло месо, по което липсват следи от надрасквания или петна от почерняване. Мирисът на хека трябва да е на прясна морска вода.
Готвене на хек
Хекът е много предпочитана риба заради своето вкусно бяло месо, което е бедно на мазнини. Структурата на месото му може да е нежна или твърда, а цветът му е с розов оттенък. Огромното предимство на хека е, че костите му са малко и се отстраняват без усилие. Ароматът му е по-силно изразен в сравнение с останалите риби.
Хекът е подходящ за всички традиционни начини за приготвяне на риба: паниран, печен на фурна или на скара, задушен и пържен. Отлично се комбинира с домати и доматен сос. Най-подходящите вина за поднасяне на ястия с хек са Совиньон блан и Шардоне.
Най-често се приготвя паниран хек, който е много вкусен. Предлагаме ви една стандартна рецепта за вкусен хек пане.
Необходими продукти: 4-5 филета хек, 100 г галета, 2 яйца, олио за пържене, 2 с.л. брашно, черен пипер и сол
Начин на приготвяне: Филетата риба се нарязват на по-големи парчета и се овкусяват с черен пипер и сол. Парчетата хек се панират последователно в брашно, яйце, галета и отново яйце. Пържат се в силно сгорещено олио до златист цвят. Панираният хек се поднася с лимон и гарнитура по избор.
Ползи от хека
Хекът, подобно на всички риби, носи редица ползи. Смята се, че хората, които консумират риба поне веднъж седмично, ще намалят с 50% вероятността от отслабване на зрението след навлизане в средна възраст.
Съществува и силна връзка между консумация на риба и работата на сърцето. Рибата и рибеното масло горещо се препоръчват за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. В хека аминокиселините, които са полезни за сърцето, са редица.
Освен всичко друго месото му изобилства на витамини от групите А, Е и D. Хекът е отличен източник на калций, магнезий, селен, цинк, желязо и фосфор. Посочените витамини несъмнено се съдържат и животинските меса, но в много по-малки количества.
Испански учени провежда проучване, в което изучават свойствата на хайвера на много морски риби.
В хода на проучването си те установяват, че най-високата концентрацията на изключително полезната омега-3 мастна киселина се съдържа в състав на три риби, една от които е именно хек. Недостигът на омега-3 може да причини хипертония, депресии, диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система и др.
Благодарение на консумацията на риба организмът възпроизвежда и хормона серотонин, който е изключително важен за настроението и психическото спокойствие.
Месото на хек е бедно на мазнини, което го прави отлична храна за хората, които спазват диетични режими.
Вижте още вкусни предложения за:
- риба пане;
Коментари