Белуга

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Белуга
Снимка: nikkikeldsen/ pixabay.com

Белугата принадлежи към семейството на есетровите риби, един от най-големите сладководни хищници. Прекомерният улов на белуга доведе тези риби до прага на изчезване, сега те са включени в списъците с защитени животни на много държави. Смята се, че белугата е най-голямата риба, която живее в сладка вода.

Среда на живот на белуга

В Каспийско море тази риба може да се намери доста често, както и в Бяло, Азовско и Черно море. За хвърляне на хайвера белугата плува до пълноводни реки. Броят на яйцата, излюпени от женска белуга, е много голям, от 200 000 до 8 милиона яйца.

Характеристики на белуга

Белугата е много голяма риба: дължината и може да бъде от 4 до 6 метра, а теглото ѝ може да достигне 1000 или повече килограма. Тялото на белугата е много дебело, има цилиндрична форма и е пепеляво сиво на цвят. Основната разлика е огромната уста, която заема цялата долна челюст. Този вид риба живее много дълго време, като някои екземпляри живеят до 100 години.

Полезни свойства на прясната белуга

Месото от белуга е високо ценено, много вкусно и здравословно, ценен е и черният ѝ хайвер. Именно поради тези качества рибата Белуга сега е на ръба на изчезването.

Месото на белугата съдържа витамини А, витамини от групата В, както и витамини К, Е и D. Съдържа и макронутриентите: калций, магнезий, фосфор, натрий, калий. Микроелементи: манган, селен, мед, желязо, цинк. Химичният състав на прясната белуга включва и незаменими аминокиселини за човешкото тяло като метионин.

Калоричното съдържание е от 112 до 150 калории на 100 г според начина на приготвяне, а в хайвера съдържанието на калории на 100 г е 235 калории. Не бива да се тревожите за това, тъй като е малко вероятно да изядете повече от 100 г хайвер от белуга. Прясното месо от белуга съдържа малко количество мазнини и фактът, че 20% от общата му маса е лесно смилаем протеин, положително отличава белугата от другите риби. Поради факта, че месото от белуга е с ниско съдържание на калории, диетолозите препоръчват да ядете тази риба възможно най-често.

Въпреки факта, че количеството мазнини в белугата е по-малко от това на другите есетри, тя е и източник на полезни омега-3 мастни киселини. Тези вещества имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, необходими са за стабилизиране на междуклетъчните процеси, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Рибеното месо от белуга се препоръчва при гастрит, в диетичното хранене, използва се и за предотвратяване на артрит, артроза, остеопороза и атеросклероза.

В хайвера от белуга, както и в месото, има много висококачествени протеини, витамини, лецитин, минерали и органични съединения. Съдържащите се в него мазнини се характеризират с по-високо йодно число, съдържат много полиненаситени мастни киселини. Холестеролът, който се съдържа в хайвера, се неутрализира почти напълно от полезния лецитин.

Веществата, съставляващи хайвера на белугата, са необходими за поддържане и подобряване на мозъчната дейност, запазване на зрението, повишаване на еластичността на съдовите стени, което, от своя страна, е отлична профилактика на инфаркти, инсулти и коронарна болест на сърцето. Хайверът от белуга укрепва нервната система, инхибира развитието на тумори, запазва младостта на кожата, тъй като не без причина е включен в много козметични продукти.

Хайверът от белуга се препоръчва за кърмещи майки, малки деца, особено за повишаване на нивата на хемоглобина и имунитета, както и възрастни, които се нуждаят от засилено хранене, тъй като този продукт е лесносмилаем поради високото си съдържание на протеини.

Митове за белуга

Много легенди са свързани с белугата: тя се смята за най-загадъчната риба. Преди рибарите вярвали, че има камък-чудо белуга. С помощта на този камък според легендата човек може да спечели късмет и да хване добър улов, да оцелее в буря, да избегне нещастия и дори да излекува хора. Смятало се, че този камък е бил в бъбреците на огромната риба белуга и е достигал размера на кокоше яйце, поради което е бил много скъп. Въпреки това не били намерени доказателства, така че тази история остава мит.

Някои смятат, че белугата е отровна, но това също не е потвърдено.

Риба белуга в готвенето

Хайвер от белуга
Снимка: Miroslavik / pixabay.com

Месото от риба белуга се консервира, суши, пуши и замразява. От този продукт се приготвят много и различни ястия.

На местата, където живее белугата, е много популярно такова ястие като "вязига", което се приготвя от гръбначния мозък на белугата - това ястие е много здравословно.

Карантиите на белугата (с изключение на черния дроб) също са подходящи за храна, консумират се само пресни. Те не понасят обработка като замразяване или консервиране.

От тази риба излиза отлична рибена чорба, бульонът с кехлибарен цвят е питателен и богат. Приготвят се и топли и студени предястия от белуга, печени, ястията се съчетават добре със зеленолистни зеленчуци.

Не се препоръчва да сервирате хайвер в метална чиния: хайверът може да загуби оригиналния си орехов вкус.

Рецепти с белуга

Белуга на скара

Трябва да измиете и нарежете рибата, парчетата трябва да са приблизително 50 - 60 г, залейте с маринатата от мента, лимон и лимонов сок. Можете да изберете друга марината. Рибеното месо се маринова за около 3 - 3.5 часа, едва след това месото може да се пече на скара на въглища. Не забравяйте, че рибното месо трябва да бъде добре изпечено.

Варена белуга с гъби

Измийте и почистете белугата, след което я нарежете на порции. Сложете рибата в тенджера, залейте с гореща вода и добавете обелените гъби, сол, дафинов лист и малко черен пипер. Оставете да къкри, докато омекне около 25 минути. След това извадете белугата и гъбите и прецедете получения бульон.

Белуга с картофи в гювеч

Измийте и обелете картофите. Нарежете на пръчици и разбъркайте със сол и черен пипер. Сложете на дъното на гювеча. Нарежете на ситно лук и го наредете на следващ слой върху картофите. Настържете моркови на едро ренде и сложете върху лука. Нарежете филе от белуга на парчета и разпределете върху зеленчуците на пласт. Сега ястието трябва да се посоли и поръси с подправки. Отгоре залейте с олио и вода. Затворете капака и поставете в гореща фурна, печете около час на 180 °C.

Пържена белуга с орехов сос

Нарежете рибата на порционни парчета. Поръсете със сол, сухи подправки за риба, оставете да се маринова за един час. През това време пригответе соса за белугата. Обелете лук и нарежете на ситно. Скилидки чесън се смилат през преса или се нарязват на ситно с нож. Загрейте тиган с растително масло и в него запържете лука и чесъна. Сложете лъжица брашно и леко запържете със зеленчуците до златисто кафяво. Налейте малко бульон, разбъркайте с бъркалка, за да няма бучки, добавете останалата част от бульона. Сол и черен пипер на вкус. Изсипете в соса смлени с блендер орехи. В края добавете оцет, разбъркайте целия сос и оставете да престои и кисне. Загрейте тигана, налейте растително масло. Панирайте парчетата белуга в брашно и запържете на слаб огън от двете страни. Прехвърлете в чиния и залейте с ореховия сос. Може да използвате и други ядки.

Яхния от белуга със зеленчуци

Нарежете рибата на порции и намажете с горчица, сол и черен пипер. Оставете да се маринова за час. Докато рибата се маринова, пригответе зеленчуците. Нарежете домати и чушка на парчета. Нарежете на ситно лук. Сложете тенджерата на огъня, загрейте я и добавете парче масло.

Разпределете парчетата риба и нарязаните зеленчуци, налейте малко вода в тенджерата, сол и черен пипер на вкус. Затворете капака и оставете да къкри рибата и зеленчуците на слаб огън за 30 минути. Готовото рибно ястие се поръсва с нарязани билки.

Шишчета от белуга на барбекю

За да приготвите барбекю от белуга, първо, ще трябва да нарежете филето на квадрати. Най-добре е да са с размери 6х6 сантиметра. След това обелете лука. Нарежете го на половин пръстени. Смесете го с рибата, поръсете едра сол пипер. Ако има желание, добавете зелени подправки към месото. Сложете рибата да се маринова за два часа. Печете белугата на горещи въглища. В процеса постоянно го поръсвайте с вода, както и лимонов сок от половин лимон. Преди сервиране ги поръсете със сок от нар и поръсете с лук и билки.

Супа с кюфтета от белуга

Смелете филе от белуга и лук в месомелачка или блендер. Добавете яйце към рибната кайма, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, оставете да престои половин час, след което оформете кюфтета. Обелете картофи и нарежете на малки кубчета. Налейте вода в тенджера, сложете картофите и оставете да се варят. За да придобие супата красив златист цвят и по-ярък, наситен вкус, трябва да се запържат малко лук и моркови, нарязани на ситно, след това се пасират и слагат в тенджерата при картофите. Когато картофите са полусварени, посолете супата, добавете подправки и добавете кюфтетата едно по едно. Разбъркайте внимателно и варете на слаб огън до омекване.

Маринована белуга

Ще ви трябват 4 кг белуга, 20 г джинджифил, 50 г черен пипер, 5 глави чесън, по 20 г мащерка, естрагон и майорана, 500 г сол, оцет. Пригответе рибата, като я нарежете на порции от 200-250 г. Пригответе 5 л саламура: сложете чесъна, черния пипер и джинджифила в оцет. След това сложете парчетата белуга в голяма тенджера, залейте със саламурата, добавете билки и сол и сложете да заври. Когато рибата е готова, я прехвърлете в бъчва, буркани или друг съд, поръсете с подправки и покрийте с марля и залейте с пикантен оцет. Съхранявайте на сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес