Черната леща е интересен представител на бобовите култури. Тя обаче носи името на най-скъпите рибни яйца заради изящния ѝ външен вид. За вегетарианците тя е вълшебство от вкусове.
За разлика от останалите видове леща тази запазва нежната си форма дори по време и след готвене, което отново я прави много подобна по визия на черния хайвер. Точно това ѝ свойство я прави много подходяща за изискани салата и атрактивни предястия.
Като всички представители на лещата и тази се сварява бързо, без да има нужда от предварително накисване, което я прави спасител при неочаквани гости.
Лещата произхожда от централна Азия и там е традиционна храна още от незапомнени времена. Тя е любима храна на много народи. Например в Индия лещата Белуга е като барбекюто в Америка - нещо, без което не могат!
През 2014 г. черната леща заема върхово място в класацията на топ готвачите. Това е така, защото освен много полезна тя е и изключително красива.
Лещата Белуга е богата на много фибри и протеини. Има 2 пъти повече желязо от другите бобови култури. Много подходяща е за бременни жени, деца и подрастващи, за които желязото е много необходимо.
Черната леща все още не е толкова популярна в България, но тенденцията е към промяна - да се среща във все повече кухни.
Коментари