Кои продукти да изберем за приготвяне на храна, така че те да запазят полезните й съставки, които са нужни за здравето и имунната ни система?
Моркови
Морковите са много полезни и достъпни. Богати са на хранителни вещества, които са полезни за зрението. Те са източник на бета каротин – природен антиоксидант, който в резултат на няколко биохимични реакции в организма, се превръща във витамин А. Той има голям принос за осъществяването на антивирусната защита на организма.
Морковите съдържат и витамин К, който е необходим за нормалното кръвосъсирване и зарастването на тъканите, а хромът участва в много биологични процеси, като регулирането на нивото на захар в кръвта и храносмилането.
Витамините К и А са мастноразтворими, което означава, че се усвояват най-добре с мазнини. Усвояването им зависи обаче и от състоянието на храносмилателната система.
Грешно е възприемането, че морковите се допълват само с растителни мазнини, сметана и други съдържащи мазнини продукти. Когато се приемат без тях, микроелементите, които се усвояват, са по-малко.
Лук
Лукът съдържа голямо количество кверцитин, който е природен антиоксидант. Той влияе на нивото на холестерола и предпазва от образуване на тромбове, укрепва кръвоносните съдове и увеличава антивирусната защита на организма, заедно с други вещества, съдържащи се в лука.
Авокадо
Авокадото съдържа ненаситени мастни киселини, които са полезни за поддържане на нормално ниво на холестерол в кръвта. Съдържанието на витамин Е – антиоксидант, повишаващ активността на имунните процеси, неутрализира тежките метали.
Броколи
За броколито се смята, че е зеленчук, който помага за всички болести. В него има много витамин С, който повишава съпротивителните сили на организма спрямо инфекциите.
Има и каротиноиди – те участват в обмяната на веществата на щитовидната жлеза. Полезният зеленчук съдържа и витамини от групата В, които са необходими за нервните тъкани. Има и растителни антиоксиданти.
Лимоните са прочути с голямата си концентрация на витамин С, етерични масла, които придават специфичния аромат и вкус на лимона. Сокът е подходящ за добавка за рибни и месни ястия, салати и напитки. В студените зимни месеци този достъпен плод може да ни предпази от недостиг на витамини да укрепи имунитета ни.
Коментари