Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето защо сливите са суперполезни плодове

Ето защо сливите са суперполезни плодове

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
127
Ето защо сливите са суперполезни плодове
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.

Сливите имат най-различни разновидности. Растат по дърветата на средно 5-6 метра височина. В различните точки на света цъфтят през различните месеци на годината. Например в Тайван сливовите дръвчета цъфтят през месец януари, докато в Обединеното кралство това става през месец април.

Сливите са със сферична или овална форма. Те са сочни и плътни. Сливата е с твърда костилка, заобиколена от месеста част. Зелените сливи обикновено са кисели, а черните и червените са сладки и съдържат повечко захар.

Китай е страната, където производството на сливи е мащабно. През 2011 година Китай заема първо място в производството на сливи, второто място се отрежда на Сърбия, третото - на Румъния, следвани от Чили, Турция, Иран, Босна и Херцеговина, Индия, Италия и Америка.

Сливите съдържат хранителни компоненти, витамини и минерали. Богат източник са на витамин А. Като хранителна стойност сливите са добър източник на витамин С (аскорбинова киселина). Освен изброените сливите съдържат също така и витамин К, мед, фибри и фолат, също така е богат на витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6 и витамин Е.

Добър растителен източник са на калиев флуорид, фосфор, магнезий, желязо, минерали като калций и цинк. В допълнение сливите не съдържат вредни мастни киселини.

Сливите са доста вкусни плодове. Освен това имат защитни свойства, които предпазват от различни болести. Защитават и насърчават здравето на сърцето, защитават здравето на червата, укрепват костите и костната система, регулират кръвната захар, предпазват мозъка и подобряват паметта.

Като добър източник на фибри сливите предотвратяват запек и регулират храносмилането. Като антиоксидант сливите защитават тялото от свободните радикали, бета-каротинът пък намалява риска от рак на белия дроб и устната кухина. Намаляват кръвното налягане, намаляват риска от рак, намаляват риска от болестта на Алцхаймер и от диабет.

Една средно голяма прясна слива съдържа приблизително 113 мл калий. Този минерал понижава високото кръвно налягане и намалява риска от инсулт. Спомага за по-ефективния приток на кръв и защитава артериите и вените. Пресните сливи намаляват риска от инфаркт и сърдечно-съдовите заболявания.

Сушените сливи продотвратяват риска от хиперхолестерол и липиди. Според проучвания сливите и сокът от тях регулират нивото на холестерол в черния дроб. Благодарение на съдържащите се фибри сливите намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта.

Сини сливи

Сините сливи предотвратяват разпространението на вредни ракови клетки и намаляват риска от рак на черния дроб. Със своите антиоксиданти и фитонутриенти сливата запазва здравите клетки от вредните канцерогенни ефекти. С хлорогеновата си съставка намаляват риска от рак на гърдата.

Сушените сливи още регулират механизма на червата. Благодарение на съдържанието на фибри сливите поддържат здравето на дебелото черво и червата.

Ниският гликемичен индекс на сливата регулира и балансира нивото на кръвната захар. Намалява риска от диабет 2 именно поради ниския гликемичен индекс. Според някои изследвания сливата намалява глюкозата и триглицеридите в кръвта. Също така показват защитен ефект срещу инсулиновата резистентност.

Допринасят за една по-солидна основа на костите на гръбначния стълб и предмишницата.

Съдържащите се антиоксиданти в състава на сливите неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките на мозъка. Имат подсилващ ефект върху нервните клетки и паметта.

Освен всичко, описано дотук, сливите регулират дейността на храносмилателната система, подсилват имунната система, засилват съпротивителните сили на организма и имунитета. Заради относително високите нива на витамин C сливите се борят с различни инфекции и възпаления, насърчават производството на азотен оксид в организма, предотвратяват образуването на тумори, предотвратяват заболявания, свързани със затлъстяването, помагат за отделянето на хормони, които са полезни за мозъка и нервите.

Особено в Япония сливите и сливовият сок се използват като противогрипно средство.

Както всеки друг плод сливата също има и своите негативни ефекти. Сливите съдържат оксалат, който се кристализира и натрупва в тялото, бъбреците или жлъчния мехур. Ето защо прекомерната консумация на сливи води до образуване на камъни в бъбреците или камъни в жлъчката.

Сливите съдържат сулфид - особено сушените. Те могат да причинят алергични симптоми и да предизвикат анафилактичен пристъп. Карциноидните тумори повишават нивото на серотонин в кръвта. Сливата съдържа значителни количества серотонин.

Консумирайте сливи, но в нормални и допустими количества, за да сте здрави!

В следните вкусни предложения ще можете да похапнете от любимите си сливи, докато доставяте удоволствие на сетивата си:

- сладкиши със сливи;

- пай със сливи;

- яхния със сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest