Пресните ягоди са едни от най-популярните, освежаващи и здравословни плодове на планетата, но освен това те са наистина доста полезни за здравето.
Към момента има над 600 сорта ягоди. Сладките, леко тръпчиви плодове се нареждат сред топ 10 на плодовете и зеленчуците по съдържание на антиоксиданти.
А на датата 27 февруари пък се отбелязва Световният ден на ягодата.
Високият прием на плодове и зеленчуци във всекидневното ни меню се свързва със здрава кожа и коса, повишена енергия и по-ниско тегло. Увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци значително намалява риска от затлъстяване и общата смъртност.
Вижте защо ягодите са полезни за мозъка и сърцето.
Ягоди срещу сърдечни заболявания
Харвардско проучване установи, че редовната консумация на антоцианини, клас флавоноиди, открит в ягодите, може да намали риска от сърдечен удар с 32 % при хора на средна възраст. Жените, които консумират най-малко три порции ягоди на седмица, се справят най-добре според главния изследовател автор Аден Касиди, доктор по физика, диетолог в медицинското училище в Норуич в Обединеното кралство.
Флавоноидът кверцетин, съдържащ се в ягодите, е естествено противовъзпалително средство, което намалява риска от артеросклероза и предпазва от увреждане, причинено от холестерол с ниска плътност на липопротеините (LDL) в проучвания при животни.
Кверцетинът има и противораков ефект. Все пак са необходими повече проучвания, преди тези резултати да бъдат потвърдени. Високото съдържание на полифенол в ягодите също може да намали риска от сърдечно-съдово заболяване. Така че - хапвайте ягоди за здраво сърце.
Други проучвания показват, че яденето на ягоди помага за понижаване нивата на хомоцистеина, аминокиселина в кръвта, свързана с увреждането на вътрешната обвивка на артериите. Фибрите и калият в ягодите поддържат здравето на сърцето.
Ягоди срещу мозъчен инсулт
Антиоксидантите кверцетин, кампферол и антоцианини са показали, че намаляват образуването на вредни кръвни съсиреци, които са виновници за сърдечните удари. Високият прием на калий е свързан и с намален риск от инсулт.
Ягоди срещу рак
Както бе споменато по-горе, ягодите съдържат мощни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, биха могли да потиснат растежа при наличието на на туморни образувания и да намаляват нивото на възпалението в организма.
Ягоди при високо кръвно налягане
Поради високото си съдържание на калий ягодите се препоръчват за хора с високо кръвно налягане, за да се отстранят отрицателните последици от натрупването на натрий в организма. Ниският прием на калий е също толкова голям рисков фактор за развитие на високо кръвно налягане колкото и високият прием на натрий.
Консумация на ягоди срещу алергии и астма
Поради противовъзпалителните ефекти на кверцетина консумирането на ягоди може да помогне за облекчаване на симптомите на алергии, включително хрема, сълзящи очи и копривна треска. Въпреки това към днешна дата не са направени достатъчно проучвания, за да се докаже тази теория.
Няколко проучвания са показали, че честотата на астма е по-ниска при висок прием на определени хранителни вещества като витамин С, е на върха на списъка.
Ягодите борят диабета
Ягодите са отличен избор за хора с диабет. Ягодите са с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри, което помага да се регулира кръвната захар и да се поддържа стабилна, като се избягват екстремни високи и ниски нива.
Ягодите са добър избор за диабетиците, тъй като те имат по-нисък гликемичен индекс (40) отколкото много други плодове. Изследователите откриха през 2011 г., че яденето на около 37 ягоди на ден може значително да намали усложненията на диабета като бъбречни заболявания и невропатия.
Вижте още:
Коментари