Седмичния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата на цената на основните хранитени стоки, плодове и зеленчуци разкри една неприятна тенденция.
В разгара на сезона на пресните ягоди цената им на едро се е повишила с близо 30 процента, само в рамките на една седмица.
И ако преди десет дни ягодите вървяха около 2.50 за килограм, то сега цената им на едро не пада под 3.09 лв.
Обратна е тенденцията при черешите. Вече може да се купят вкусни български череши на цена 1.80 на едро.
Повечето от основните хранителни продукти отбелязват само незначителни колебания в цената.
Забелязва се лек скок в цените на пилешкото месо с около 9 %.
Твърде вероятно е обаче, скандалът с наличието на салмонела от преди дни да доведе до спад в търсенето му и оттам и до спад в цената.
Шопската салата вече е с много по-поносима цена, след като само в рамките на една седмица и вносните домати и оранжерийните краставици поевтиняха с над 10 %.
Нов скок в цената на каймата, малотрайните колбаси и трайните салами ще натовари допълнително бюджета на домакинствата в България.
В разгара на летния туристически сезон се наблюдава тенденция към постепенно повишаване на цените на хранителните продукти в морските и курортните градове.
С най-високи цени за изминалата седмица може да се „похвали“ морската ни столица Варна, в която килограм захар се търгуваше за 2.30- 2.40 на фона на цена 1.90 лв/кг за София.
Коментари