Ако консумирате редовно ароматния плод помагате за увеличаване на нивата на антиоксидантите в кръвта. Те от своя страна предотвратяват оксидативния стрес, така се забавя стареенето и се намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.
Редовната консумация на плодовете увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпадането на червените кръвни клетки. Според специалистите полезните свойства на ягодите се дължат на високите нива на феноли, които имат антиоксидантни свойства.
Ягодите помагат на хората, застрашени от рак на хранопровода, да се предпазят от тежката болест, съобщиха агенциите ЮПИ и БТА.
Ягодите, дори и изсушени, предотвратяват образуването на тумори на хората с предракови лезии на хранопровода. Плодчетата подтискат редица биомаркери на рака, като пролиферацията на клетките, възпалението и транскрипцията на гени.
Ягодите са богати на витамини, затова се препоръчват, когато е налице техния недостиг. Препоръчват се още при хипертония, подагра, атеросклероза и маточни кръвоизливи.
Ягодите имат свойството да противодействат на различните причинители на чревни инфекции, успешно могат да се прилагат като допълнително средство срещу стрептококите, пневмококите и вирусите на грипа.
Народната традиция съветва с отвара от ягоди да се изплаква гърлото при стоматит и ангина. А отварата от сухи или пресни ягодови листа помага при кръвотечения и хемороиди.
Неслучайно в народната медицина ягодите се използват често при малокръвие и стомашно разстройство при децата.
Ягодите спомагат за прочистване на червата и кръвта, помагат срещу затлъстяване. Отварата от плодовете на ягодите се препоръчва като диуретично и слабително средство, което също така помага при необходимост от изпотяване. Сварете 2 супени лъжици пресни ягоди с 1 чаша вряла вода, запарете половин час, изцедете и изпийте по половин чаша преди ядене.
Коментари