Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезен ли е чаят от джоджен?

Полезен ли е чаят от джоджен?

Полезен ли е чаят от джоджен?

Джодженът, една от най-известните билки и подправки, принадлежи към семейството на Устноцветните и е познат също като гьозум и градинска мента. Негова родина е Южна Европа, Западна Азия и страните от Средиземно море, но вече се е наложил навсякъде по света както за кулинарни цели, така и за медицински.

Явява се една от най-старите билки, която е изключително богата на антиоксиданти, минерали и витамини, имащи целебно свойство върху човешкия организъм.

Джодженът е използван като подправка за медицински цели още в Древен Египет и Древна Гърция, където са го употребявали дори и за ароматизиране на виното. Римляните са използвали джоджен за освежаване на въздуха, за ритуални цели и в козметиката.

Вероятно най-популярен става през Средновековието когато масово се налага в народната медицина за лечение на различни заболявания, включително за настинки, грипоподобни състояния, за регулиране на храносмилането, за подобряване на функцията на нервната система и за здравето на дихателните пътища.

Днес джодженът може да се срещне в различни региони на Азия, Европа, Африка и Северна Америка, Той лесно се адаптира към различните климатични условия и също лесно се отглежда както за лични, така и за промишлени цели.

Джодженът намира широко приложение в кулинарията, където се използва за подправяне на супи, яхнии, ястия с боб и леща, месни специалитети, туршии и сосове. Като билкова отвара от джоджен служи за гаргара при възпалено гърло, а маслото от джоджен помага при запушен нос и главоболие.

Джоджен
Снимка: Ajaydev Singh/Pixabay.com

Знаете ли обаче, че можете и да си приготвите чай от джоджен, който има редица здравословни ползи. Ето, че си дойдохме на темата, а именно полезен ли е чаят от джоджен и за какво.

Да, чаят от джоджен е освен много ароматен и много полезен. Има успокояващо действие върху нервната и храносмилателната система, но нека разгледаме по-подробно кои са ползите от консумацията му:

1. Има успокояващ ефект върху храносмилателната система и облекчава симптомите при газове, подуване на стомаха, стомашни спазми или раздразнения;

2. Помага при хормонален дисбаланс и е особено полезен за дамите, които са с поликистозни яйчници, тъй като способства за намаляване нивата на тестостерон;

3. Облекчава симптомите при гадене и повръщане и е подходящ лек при стомашен дискомфорт. Неслучайно е добро превантивно средство и за хората, страдащи от морска болест;

4. Чаят от джоджен е добро помощно средство по време на цикъл при дамите, защото облекчава менструалните болки и спазми;

5. Подпомага дишането и се използва като помощно лечебно средство при настинки, кашлица и синузити, тъй като способства отпушването на дихателните пътища;

Отвара от джоджен

6. Консумацията на чай от джоджен намалява стреса и подобрява качеството на съня.

7. Гаргарата с чай от джоджен действа срещу лош дъх, а самият чай има антибактериално действие;

След като разгледахме всички предимства от консумацията на чай от джоджен, веднага ще се запитате как да си го приготвите и колко често да го приемате за лечебни цели.

За да си приготвите чай от джоджен, е достатъчно да запарите за около 5- 10 мин. в около 250 мл вода 1 ч. л. сушен джоджен или няколко листенца или клонче пресен джоджен. По желание можете да добавите и мед и лимон. След като сте прецедили готовият чай е добре да пиете от него веднъж или два пъти дневно още докато е топъл.

Вижте още за състава и ползите от джоджена, както и разберете каква е разликата между мента и джоджен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest