Любителите на зеления чай постепенно пренасочват своето внимание към чая матча, благодарение на нарастващата популярност и все по-голямо присъствие на матча в различни напитки като лате и всякакъв вид торти и десерти.
Чай Матча се приготвя от същите чаени листа, от които се правят и другите чайове.
Единствената разлика е, че преди да се съберат листата, растенията се култивират на сянка за няколко седмици. При другите видове чай листата се накисват и се пие само водата.
Листата на чая матча са лишени от стъблата и жилките им. След това листата се задушават, изсушават се и се смилат на фин прах. Този прах не е необходимо да се прецежда и се разтваря лесно във вода. При чаените церемонии е било обичайно да се използва този вид чай.
Приготвяне на чай Матча
Една чаена лъжичка листен прах се смесва с около 150 мл вода. Разбива се бързо, докато се образува пяна. Тези, които искат да експериментират още повече, могат да го прибавят в пудинги, смутита и десерти.
Важно е да се уверите, че не се приема в големи количества.
Ползите от чая Матча
Предимствата включват съдържанието на антиоксиданти, които са основни компоненти за превенция на заболяванията. В сравнение със зеления чай, чаят матча има по-високи количества епигалокатехин 3-O-галат (EGCG), антиоксидант.
Приемането му преди енергична разходка може да подпомогне преобразуването на мазнините, като разгражда мазнините на по-малки молекули.
Освен това чаят матча има всички предимства, в сравнение с приема на зелен чай, като намаляване на когнитивния спад при възрастните хора, понижаване на така наречения лош холестерол или LDL холестерол, а също така е свързан с превенцията на рак на простатата.
Ограничения за консумацията на чай Матча
Дори и здравословните неща трябва да се консумират в малки количества, включително и чай матча. Препоръчват се до 3 чаши чай на ден. Този чай трябва да се избягва от бременни и кърмещи жени, както и от деца. Ползите за здравето на чая Матча са много, но ако се приема в умерени количества.
Коментари