Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. Произхожда от вечно зеленото растение Camellia Sinensis. Историята ни разказва, че се е появил преди повече от 800 години, когато един монах-будист внася еликсира на живота от Китай и засажда дръвче, наречено Матча. В буквален превод Мат-ча означава чай на прах.
За разлика от обикновения чай, Матча се отглежда по специален начин и най-вече се обръща внимание на беритбата му. Важно е, точно преди да се събира, да се "засенчи", за да може да се натрупват големи количества хлорофил в листата му.
Листата на чаеното дръвче, след като се съберат, се смилат изцяло ръчно с големи гранитни камъни. Това е изключително трудоемка работа и поради тази причина цената му е висока. За един час ръчна работа върху листата се приготвят едва 40 г прах. Интересното е, че този процес на работа и до ден днешен не е променен.
Зеленият чай е известен от много години назад с ползите си за здравето при хората, но чай Матча предоставя такива ползи в пъти повече, до 10 пъти повече полезни съставки.
Листата на Матча съдържат висока концентрация на катехини, хлорофил и още други, а те, от своя страна, допринасят енергизиращо, ускоряване на метаболизма и цялостно повишаване на жизнените функции при хората.
Чаят Матча е природна панацея със своите аминокиселини и естествени фибри, засилва имунитета, кара ни да се чувстваме ободрени, изпълнени с енергия, спомага за редуциране на телесната маса, понижава холестерола.
Всяка глътка от ароматния чай Матча ни донася морски дъх, планинска свежест. Неслучайно го наричат еликсирът на Живота.
За приготвянето на чай Матча има процедура, а тя включва няколко точки:
1. Изсипва се водата с 90-100 градуса в традиционната порцеланова купа за Матча, наречена чаван, и се поставя традиционната лъжичка, бъркалка, наречена часена. Оставя се водата за няколко минути да престои. По този начин купа се загрява и се отварят порите на порцелана.
2. Изважда се часена и чавана, отстранява се водата от купата и се подсушава с памучна кърпа.
3. Изсипват се 2 г чай в купата това са 2 чаени лъжички.
4. В чавана се наливат 70-80 мл вода с температура 80-85 градуса, важно е водата да не е вряла.
5. С часената започва да се разбърква на зигзагообразни движения, докато се разбие напълно прахът чай.
6. Насладете се на този уникален чай!
Разбира се, че това е чаена церемония и трудно би могло да се извърши извън страната Япония, затова е съвсем възможно да се приготви и по много по-лесен начин, като единственото важно нещо е да се спазва градусите на водата.
Коментари