Катехините представляват натурални полифеноли, които са до 100 пъти по-ефективни от витамин С, в борбата с неутрализирането на свободните радикали. Катехините принадлежат към групата на флавоноидите. Несъмнено катехините са едни от най-мощните антиоксиданти, които имат редица здравословни ползи, а консумацията на храни и напитки с катехини върши истински чудеса.
Ползи от катехини
Основното свойство на катехините е да укрепват стените на капилярите и в същото време да улесняват усвояването на витамин С. Те се свързват със свободните радикали в тялото – токсични съединения, тежки метали, токсини.
Според едни от най-новите проучвания, катехините ефективно могат да потискат развитието на някои видове рак на гърдата, разрастването на туморите и тяхната повторна поява.
Катехините предпазват и от рак на кожата, панкреаса, белия дроб и ректума. Те предотвратяват увреждането на ДНК и забавят процеса на атеросклерозата.
Катехините потискат растежа на устойчивите на антибиотици стафилококови бактерии, които могат да причинят опасна и дори животозастрашаваща инфекция.
Катехините са силни антибактериални и антивирусни агенти, което ги прави ефективни при редица болестни състояния.
Катехините са полезни за хора, които се консумират богати на холестерол храни, защото поддържат нивата на холестерола в нормални граници. Предпазват от кариес и проблеми с венците.
Най-добрият източник на катехини е зеленият чай. В него се откриват значително големи количества от ценните вещества, а по-известните от тях са епикатехин, епикатехин галат, епигалокатехин и епигалокатехин галат.
Последният катехин е в най-голямо количества. Важно е да се отбележи, че зеленият чай е с 25-100 пъти по-голяма антиоксидантна активност в сравнение с витамини Е и С.
Той е изключително важен за здравето на човека, поради изключително високото съдържание на катехини в него. Зеленият чай охлажда тялото по време на летните горещини и адаптира телесната температура към външните температури.
Едва девет минути след изпиването на чая се отварят порите на кожата, телесната температура пада с 1-2 градуса и човек започва да се чувства приятно по време на горещините.
Зеленият чай понижава риска от инфаркт, а в комбинация с парченце лимон процентът на абсорбиране на катехини в стомашно-чревния тракт се покачва до четири пъти.
Зеленият чай ускорява метаболизма и изгарянето на мазнини, подобрява чувствителността към инсулин и глюкозната толерантност.
Изследване показва, че редовната употреба на зелен чай с високо съдържание на катехини в продължение на три месеца води до значително намаляване на теглото, обиколката на талията и вътрешно-органните мазнини, които както всички знаем са много опасни.
Съдържащият се в ябълките епикатехин въздейства положително върху сърдечно-съдовата система; удължава живота и подмладява тялото; пречиства организма от вредни вещества; подобрява храносмилането; подобрява кръвообращението.
Източници на катехини
Както стана ясно, катехините се съдържат в най-големи количества в зеления чай. Има ги и в гроздето, гроздовия сок, виното, ябълките.
Черният шоколад е един от най-вкусните източници на ценните катехини. Концентрацията на катехини в него е четири пъти по-висока от тази в черния чай.
Вреди от катехини
Бременните жени, кърмачките и хората с аритмия не бива да консумират повече от две чаши зелен чай дневно. Прекомерната употреба на катехини може да има токсично действие, затова не бива да се прекалява.
Коментари