Белият чай се произвежда от растението Camellia sinensis. Листата и пъпките му се събират точно преди да се отворят напълно, когато са покрити с фини бели косми. Това е и мястото, откъдето белият чай получава своето име.
Белият чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Това се смята за една от причините, поради които проучванията го свързват с много ползи за здравето. Например, той може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, борба със стареенето на кожата и дори да ви помогне да се отървете от излишните килограми.
Ето и няколко от множеството ползи на белия чай за вашето здраве:
1. Богат е на антиоксиданти
Белият чай е зареден с вид полифеноли, наречени катехини.
Полифенолите са растителни молекули, които действат като антиоксиданти в тялото. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане.
Множеството увреждания на свободните радикали могат да имат вредно въздействие върху организма. То е свързано със застаряването, хроничното възпаление, отслабената имунна система и др.
За щастие, белият чай изглежда е един от най-добрите видове чайове за борба със свободните радикали. В действителност проучванията показват, че белият чай има сходни антиоксидантни ползи като зеления чай, който е известен със своите ползи за здравето.
2. Може да намали риска от сърдечни заболявания
Полифенолите, като тези в белия чай, могат да намалят риска от сърдечни заболявания по няколко начина.
Няколко изследвания са установили, че полифенолите могат да спомогнат за отпускането на кръвоносните съдове и да повишат имунитета.
Други проучвания установяват, че полифенолите могат да предотвратят окисляването на "лошия" LDL холестерол, което е друг рисков фактор за сърдечни заболявания.
В анализ на пет проучвания учените откриват, че хората, които пият три чаши или повече чай на ден, са с 21% по-нисък риск от сърдечни заболявания.
3. Може да ви помогне да отслабнете
Също както зеления чай, и белият може да бъде толкова ефективен, когато става въпрос за изгаряне на мазнини.
Например, изследванията показват, че екстрактът от бял чай е способен да стимулира разграждането на мазнините и да предотврати образуването на нови мастни клетки.
Преглед на проучванията също така предполага, че белият чай може да ви помогне да увеличите метаболизма си с допълнителни 4-5%. Това може да е равно на изгарянето на допълнителни 70-100 калории на ден.
4. Помага да защитите зъбите си от бактерии
Белият чай е чудесен източник на флуорид, катехини и танини. Тази комбинация от молекули може да помогне за укрепване на зъбите чрез борба с бактериите и захарта.
Флуоридът може да помогне за предотвратяване на зъбни кухини, като направи повърхността на зъбите по-устойчива на киселинни атаки от бактерии в комбинация със захар.
Катехините представляват растителни антиоксиданти и изобилстват в белия чай. Установено е, че те предотвратяват появата на бактерии от плака.
Танините са друг вид полифенол, който се съдържа в белия чай. Проучванията показват, че комбинацията от танини и флуорид също може да потисне разпространението на бактериите, причиняващи плаки.
5. Съдържа съединения, които могат да се борят с рака
Изследванията откриват, че екстрактът от бял чай потиска растежа на раковите клетки в дебелото черво и спира тяхното разпространение. Антиоксидантите в екстракта от бял чай предпазват нормалните клетки от увреждане с вредни молекули.
6. Може да понижи риска от инсулинова резистентност
В резултат на няколко фактора, включително високата консумация на захар, някои хора спират да реагират на инсулин. Това се нарича инсулинова резистентност.
За съжаление, инсулиновата резистентност е много често срещана и е свързана с много хронични здравни проблеми, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания и метаболитен синдром.
Интересно е, че проучванията са установили, че полифеноли като тези в белия чай могат да понижат риска от инсулинова резистентност.
Проучванията при животни са установили, че EGCG и други полифеноли, открити в белия чай, могат да повишат ефектите на инсулина и да предотвратят високите нива на кръвната захар.
7. Съединенията в белия чай могат да ви предпазят от остеопороза
Остеопорозата е здравословно състояние, при което костите стават кухи и порьозни. Проучванията показват, че свободните радикали и хроничното възпаление могат да ускорят остеопорозата. Тези два фактора могат да потиснат клетките, които подпомагат растежа на костите.
Обратно, катехините, които се намират в белия чай, показват, че се борят с тези рискови фактори. Предполага се, че потискат клетките, които разграждат костите. Тези катехини се намират в изобилие в белия чай в сравнение с други видове чайове.
8. Може да помогне в борбата със стареенето на кожата
Съединенията в белия чай могат да помогнат да защитите кожата си от въздействието на вътрешното и външното стареене.
В едно проучване учените открили, че прилагането на екстракт от бял чай към грижата за кожата е помогнало тя да се предпази от вредното въздействие на слънчевите UV лъчи.
9. Може да помогне да се предпазите от болести като Паркинсон и Алцхаймер
Съединенията в белия чай, подобно на полифенола EGCG, могат да намалят риска от развитие на болестите Паркинсон и Алцхаймер.
Проучванията с животни показват, че EGCG може да потисне свободните радикали, да ограничи възпалението и да намали други рискови фактори за двете заболявания.
10. Лесен е за приготвяне
Белият чай е не само здравословен, но и много лесен за приготвяне.
Просто добавете насипен бял чай в една чаша и изсипете гореща вода върху листата. Оставете ги да се запарят в продължение на пет до осем минути и след това го сервирайте.
В идеалния случай водата трябва да бъде 75-85 ° C. Избягвайте да използвате вряла вода, защото може да съсипе нежния вкус на белия чай.
Коментари