Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»На каква възраст какво трябва да се консумира

На каква възраст какво трябва да се консумира

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
127
Семейно Хранене

Всеки период от живота трябва да се определя от необходимостта да се отговори на изискванията на здравословни хранителни нужди.

Хранене от 0 до 1 година:

Майчино мляко - през първите 6 месеца майчиното мляко отговаря на нуждите на всички бебета. След 6-тия месец трябва да се продължи с кърменето до 2 години с допълнителни хранителни вещества.

Хранене от 1 до 6 години:

За развитието на организма през този период трябва да се приема прясно и кисело мляко, сирене, извара и т.н., тъй като те са богати на калций. За укрепване на имунната система трябва да се консумират портокали, мандарини, домати, броколи. Богати са на витамин С. Богатите на витамин С зелени и червени чушки могат да се използват като средство за чесане на никнещи зъбки при бебета.

За набавяне на необходимото количество витамин D за организма следва да се консумират сьомга, риба тон, мазни риби като скумрия и сардина. Те са най-богати на витамин D. 85 грама сьомга покриват два пъти нуждата на организма от витамин D. Жълтъкът и киселото мляко също са богати на витамин D. Най-важният източник на витамин D е слънцето. 15-30 минути на ден на слънце е достатъчно да си набавите необходимото количество.

Хранене на бебе

Хранене от 6 до 12 години:

Необходимо е да се консумират червени меса, зърнени храни, карантии, бобови култури, маслодайни семена, тъй като са богати на желязо. За набиране на мускулна маса е важно да се приемат протеини. Това са меса, млека, яйца, бобови растения.

Имитация - През този период децата имитират родителите си по отношение на здравословни хранителни навици.

Хранене от 12 до 18 години:

Закуска: след направени проучвания е установено, че учениците на тази възраст, ако закусват сутрин, се представят по-добре в училище, за разлика от тези, които пропускат закуската.

Вода: придобиването на навик да се пие вода през този период от развитието на организма, допринася за по-нататъшното консумиране на достатъчно количество вода.

Хранене от 18 до 30 години:

Фолиева киселина - тялото използва фолиева киселина за производството на здрави нови клетки. Най-добри източници на фолиева киселина са черен дроб, листни зеленчуци, бобови растения и други семена.

Ядене на яйца

Антиоксидантни хранителни вещества - освен че поддържат организмът здрав и млад, също така укрепват имунитета, повишават енергийните нива. Може да си ги набавите като консумирате диня, домати, грейпфрут, кайсии, манго, моркови, вишна, череша и грозде.

Хранене от 30 до 50 години:

Фибри - с напредването на възрастта се увеличава и риска от рак. Тук е много важно да се консумират нахут, леща, червен боб, пълнозърнест и многозърнест хляб, нерафинирани зърнени храни като тестени изделия и кафяв ориз, орехи, бадеми, семена, пресни и сушени плодове, зеленчуци, зърнени закуски.

Омега-3 - допринася за производството на енергия. Хранителна програма, богата на омега-3, премахва умората, повишава функциите на възприемане, помага при висока кръвна захар и кръвно налягане, ревматизъм, мигрена и кожни проблеми. Омега -3 се съдържа в мазните риби, орехи, бадеми, боб, соя, нахут, зелени листни зеленчуци.

Хранене 50 +

Отслабените кости имат нужда от калций. Поради това трябва всеки ден да се пие по 2-3 чаши прясно мляко или кисело мляко. Цинк- за косопад, кожата, костите, заздравяването на рани е необходимо цинк. Съдържа се в морските дарове, бадеми, орехи, яйца.

За намаляване на риска от болестта на Алцхаймер е нужен витамин D. Това може да стане като се излага на слънце 15-30 минути или се приема достатъчно количество мазна риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest