Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да консумираме през горещото лято?

Какво да консумираме през горещото лято?

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
122
Какво да консумираме през горещото лято?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Лятото започва /най-накрая след толкова студени дни/, а с него идват и жегата, и липсата на апетит. Какво да хапнем, за да ни е по-леко и прохладно?

Ето някои предложения какво да консумираме през лятото, за да не ни е тежко и горещо, а в същото време да се чувстваме заредени с енергия и сити.

1. Плодове

Най-подходящи храни през лятото са дини, пъпеши и цитрусови плодове. Динята съдържа много вода и е идеална за сокове, смутита или просто нарязана плодова салата, а защо не и мелба. Пъпешът е разхлаждащ в горещите дни. Цитрусите помагат за разграждането на мазнините и храносмилането, да не говорим че са богати на витамини.

2. Извара

Задължителна храна през лятото. Може да се консумира директно, подправена с малко кориандър и кисело мляко или пък да се използва в десерти и кишове. Има страхотни рецепти за торти с извара и чийзкейкове с извара. Ако сте почитатели на кулинарните експерименти, може да опитате още пълнени чушки с извара и разядки с извара.

3. Кокосова вода

Кокосова вода

Макар и на първо четене да звучи екзотично, не пренебрегвайте кокосовата вода. Това е напитката на лятото. Зарежда тялото с електролити и дава прилив на енергия след изтощителното вървене под слънчевите лъчи.

4. Лайм и мента

Няма нужда от обяснение как се използва. Веднага ни изниква Мохито, разбира се има и други коктейли, а защо не и безалкохолна цитронада? Просто добавяме газирана вода.

5. Зеленчуци

Плодове за лятото

Да ограничим месото и да наблегнем на салатите. Разбира се зеленчуците могат и да се сготвят, но далеч по-полезни и с високо съдържание на вода са в суров вид. Една хубава Овчарска салата или Гръцка салата е перфектна за обяд в летните дни. Ако пък имаме нужда от нещо малко по-стабилно, добър вариант е да добавим сварена паста, пилешко филе, риба тон или киноа към салатата.

6. Лук

Да, лукът предпазва от слънчев удар и има разхлаждащи свойства. Препоръчително е да се хапва в суров вид - в салати. Готвенето извлича водата от него и ефектът намалява.

Това са само част от предложенията за лятото. Винаги може да заложите на таратора, доматени супи като гаспачо, а защо не и други студени супи. Възможностите са много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest