Лятото започва /най-накрая след толкова студени дни/, а с него идват и жегата, и липсата на апетит. Какво да хапнем, за да ни е по-леко и прохладно?
Ето някои предложения какво да консумираме през лятото, за да не ни е тежко и горещо, а в същото време да се чувстваме заредени с енергия и сити.
1. Плодове
Най-подходящи храни през лятото са дини, пъпеши и цитрусови плодове. Динята съдържа много вода и е идеална за сокове, смутита или просто нарязана плодова салата, а защо не и мелба. Пъпешът е разхлаждащ в горещите дни. Цитрусите помагат за разграждането на мазнините и храносмилането, да не говорим че са богати на витамини.
2. Извара
Задължителна храна през лятото. Може да се консумира директно, подправена с малко кориандър и кисело мляко или пък да се използва в десерти и кишове. Има страхотни рецепти за торти с извара и чийзкейкове с извара. Ако сте почитатели на кулинарните експерименти, може да опитате още пълнени чушки с извара и разядки с извара.
3. Кокосова вода
Макар и на първо четене да звучи екзотично, не пренебрегвайте кокосовата вода. Това е напитката на лятото. Зарежда тялото с електролити и дава прилив на енергия след изтощителното вървене под слънчевите лъчи.
4. Лайм и мента
Няма нужда от обяснение как се използва. Веднага ни изниква Мохито, разбира се има и други коктейли, а защо не и безалкохолна цитронада? Просто добавяме газирана вода.
5. Зеленчуци
Да ограничим месото и да наблегнем на салатите. Разбира се зеленчуците могат и да се сготвят, но далеч по-полезни и с високо съдържание на вода са в суров вид. Една хубава Овчарска салата или Гръцка салата е перфектна за обяд в летните дни. Ако пък имаме нужда от нещо малко по-стабилно, добър вариант е да добавим сварена паста, пилешко филе, риба тон или киноа към салатата.
6. Лук
Да, лукът предпазва от слънчев удар и има разхлаждащи свойства. Препоръчително е да се хапва в суров вид - в салати. Готвенето извлича водата от него и ефектът намалява.
Това са само част от предложенията за лятото. Винаги може да заложите на таратора, доматени супи като гаспачо, а защо не и други студени супи. Възможностите са много.
Коментари