Една от най-богатите, пълноценни по отношение на полезни вещества храни е пчелният прашец. В следващите редове ще разберем повече за ценните му качества и как се консумира пчелен прашец. Той е полезен по всяко време на годината, но в студените дни е направо незаменим помощник на имунната система.
Ползи от пчелния прашец
Пресният прашец съдържа повече протеини от всички животински продукти, витамини от група В и всички 22 основни елемента, като повечето от тях имат и лечебни свойства.
Пчелният прашец поддържа енергията на тялото, повишава имунитета, балансира енергийните и хормоналните нива в организма.
Необходимо е да се знае, че когато се загрее, този продукт губи от количеството полезни ензими, като може напълно да изчезнат, а това намалява хранителната му стойност. Затова добавянето на пчелен прашец, особено за лечебни нужди, трябва да става към хранителни продукти, които не се загряват. Ето някои възможности да се използва и консумира пчелен прашец, запазвайки всички негови полезни съставки.
Използване на пчелния прашец
Пчелен прашец като добавка към зърнени закуски
Поръсен към зърнени храни, пчелният прашец прави закуската особено здравословна. Примерно към мюсли, овесени ядки, купичка кисело мляко. За да се промени вкуса на пчелния прашец, може да се добави някоя подправка, примерно канела.
Пчелен прашец като добавка към смути
Все по-често днес хората заменят традиционната закуска със свежо смути. Прашецът може да се сложи като част от съставките на смутито, както и към всяка пюрирана храна, като ще я насити с антиоксиданти. Опитайте и вие смути с пчелен прашец.
Печел прашец към салатата
Все по-често салатите се поръсват с някаква поръска. У нас пчелен прашец, поръсен върху зелена салата не е популярно блюдо, но е възможност салатата да стане свежа витаминозна бомба. Много е полезно такова съчетание за закуска преди тренировка.
Сладки лакомства с пчелен прашец
Може да се направят протеинови барчета или сурови десерти като се добави пчелен прашец към съставките. Това е много добър начин за получаване на още хранителни вещества към храната. Съчетания като тъмен шоколад и пчелен прашец също са идея.
Пчелен прашец на сандвича
Този вариант звучи почти еретично, но ако сандвича с фъстъчено масло се обогати с пчелен прашец, това ще е невероятно силен старт на деня. Полезно е за децата, на които ще осигури енергия за целия ден.
Съхранение и тестване на пчелния прашец
Този продукт трябва да се съхранява правилно, което значи на хладно и без пряка слънчева светлина място за сушения прашец и в хладилника за пресния продукт.
Преди първата му консумация задължително трябва да се направи тест за алергия.
Дозите за прием на пчелен прашец за възрастни са 2 супени лъжици на ден, а за деца - 1 чаена лъжичка, като се започва с малко, от няколко гранулки и постепенно се увеличава приема.
Както виждате, има доста начини да използвате този полезен пчелен продукт. Подсилете имунитета си, като приготвите:
Коментари