Джодженът е познат и с названието гюзум и представлява вид мента. Той е многогодишно растение с произход Европа и Азия. У нас е любима билка и подправка, защото има приятен сладък вкус.
Използват го за овкусяване на пастите за зъби, водите за уста, дъвките и бонбоните. Подправката е добре позната в кухнята, където се добавя на много растителни и месни ястия.
От джоджена се прави и чай - от сушените или пресните листа на растението.
Химически състав на джоджен
Сладката билка от семейство Мента има добри фармакологични свойства, приложими при кашлица, треска, инфекции и възпаление в организма. Тези качества се дължат на общото съдържание на съединения, сред които се отличава кемпферолът и производните на кверцетина, L-карвона, лимонена и още около 40 съединения.
Джодженът и други членове на семейство Ментови са били използвани от векове в холистичната медицина, в това число в Аюрведа, китайската традиционна медицина и други. Аюрведа използва чая от джоджен при стомашни болки, а в нашата народна медицина дълго време отварата от джоджен е била основен лек при стомашни оплаквания.
Основни ползи и приложения на джоджена
Джодженът има лек и освежаващ вкус. Чаят от джоджен облекчава перисталтиката на червата. Билката е полезна при:
Джоджен при храносмилателни разстройства
Всички видове мента се използват при проблеми с храносмилането, гадене, повръщане, газове. Съединението карвон в джоджена е инхибитор на мускулните спазми в храносмилателния тракт.
Съдържа антиоксиданти
Антиоксидантите в това растение защитават тялото от свободните радикали. Розмариновата киселина, лимонена и ментола са сигурна антиоксидантна защита на организма.
Влияе върху хормоналния баланс
При хормонален дисбаланс джодженът осигурява облекчение. Джодженът намалява тестостерона и увеличава женските хормоин, нужни за овулацията.
Джодженът подобрява паметта
Проучвания върху хора с увредена памет са доказал, че след употреба на джоджен тази им мозъчна функция е постигнала подобрение с 15 %.
Бори се с бактериалните инфекции
Ментата и конкретно джодженът е освежител в пастата за зъби, в дъвки и вода за уста. Има антебактериални и антимикробни свойства, унищожава бактериите в устната кухина, в това число ешерихия коли.
Научи също за какво е полезно маслото от джоджен.
Коментари