Изварата е изключително вкусна и полезна. В следващите редове ще научите всичко, което трябва да знаете за изварата. Настанете се удобно и четете нататък.
Полезни свойства на изварата
Изварата е една от най-ценните и вкусни млечно-кисели продукти. Тя съдържа в себе си полезните свойства на натуралното мляко и млечните бактерии. Може да бъде консумирана от хора на всички възрасти, което е доказателство за нейните полезни свойства и това, че тя няма никакви противопоказания. Има няколко вида извара според това колко е нейната масленост и млечния продукт, от който е направена. Заради състава си тя се различава доста от млякото.
Почти всички лечебни диети включват в себе си консумирането на извара, Хапването ѝ е в съответствие със здравословния начин на живот. Усвоява се добре от организма и предотвратява не едно и две заболявания. А ето и кои са най-важните ползи от хапването на извара.
В нея се съдържат едни от най-важните аминокиселини метионин и триптофан. Тези аминокиселини са нужни за нормалното функциониране на храносмилателната и нервната система. Тези аминокиселини не се синтезират в нашият организъм. За това трябва да се получават от външни източници;
- Изварата е белтъчен продукт. Белтъците, които се съдържат в нея, са бързоусвоими от нашия организъм и не изразходват много енергия. Изварата е идеална за консумация от бременни жени, спортисти, деца и възрастни хора;
- Калцият и фосфорът, които се съдържат в изварата, подпомагат здравината на зъбите, костите и сърцето. Също така поддържат нормалното количество хемоглобин в кръвта;
- Съдържащият се в изварата витамин А е важен за нашето зрение, красивите кожа и коса;
- В изварата се съдържа и витамин D, който помага за добрия растеж на децата. Този витамин е нужен и за хора в напреднала възраст, защото подпомага опорно-двигателния апарат;
- В състава на изварата влизат всички витамини от група В, а те влизат и в състава на белтъците и въглехидратите, които, от своя страна, помагат на нашето тяло да функционира нормално. А когато нашият метаболизъм е пълноценен, това предотвратява появата на много болести.
- Изварата е ценен помощник в предотвратяването на появата на алергии, помага за понижаването на умората, подсилва имунитета;
- Фосфолипидите лецитин и кефалин участват в структурата на мембраните на клетките и микрорецепторите, които подпомагат предаването на нервните импулси. Тези две вещества се съдържат в изварата, която е със средна или висока масленост;
- Както знаем, мазнините са резервен източник на енергия. Ниското съдържание на въглехидрати в изварата позволява тя да бъде включена в списъка с диетични млечни продукти;
- Ако обичате сладка, а не солена извара, може да ѝ добавите мед вместо захар, за да я подсладите. Така тя ще бъде по-полезна, отколкото със захар;
- Изварата може да бъде използвана и за външно приложение. Ако си направите маска с мед и извара, това може да избели кожата ви и да увеличи нейната еластичност, разтегливост и гладкост;
- Хората, спазващи диета, включват в менюто си най-често обезмаслена извара. В нея се съдържат същите витамини, микро- и макроелементи. Заради малкото съдържание на калории може да хапвате повече извара, без да се притеснявате за килограмите си. За да се усвоят някои от веществата, съдържащи се в изварата, са нужни мазнини. Калцият трудно бива усвояван без мазнини. Затова не трябва напълно да ги изключвате от менюто си;
- Изварата е балансиран продукт, който е лесноусвоим. Ако се хапва редовно, нашият организъм запълва липсите на витамини и минерали, увеличава тонуса ни, ускоряват се биохимичните реакции, подсилват се костната и имунната система;
Потенциални вреди от изварата
Изварата е полезна дори за хора, имащи непоносимост към лактоза. Единствено развалената извара може да ни навреди.
Противопоказания и ограничения при консумация на извара включват;
- Не се препоръчва при хора с камъни в бъбреците;
- За хора с атеросклероза и бъбречно увреждане, защото белтъците се усвояват трудно при хора, страдащи от тези болести;
- Гастрит - Поради високата киселинност при гастрит консумацията на извара трябва да е умерена;
- Извара с мед не бива да се консумира от хора, които имат алергии към пчелни продукти;
- При болести на стомашно-чревният тракт обезмаслена извара може да се консумира, но внимателно.
Трябва да знаете, че изварата се подсилва съвсем леко, когато се произвежда. Затова с нея не бива да се прекалява.
Състав на изварата
- Калории - 155 ккал;
- Белтъчини - 17 г;
- Мазнини - 9 г;
- Въглехидрати - 2 г;
Витамини и минерали в изварата:
- Витамин А - 0.08 мг;
- Витамин РР - 0.4 мг;
- Витамин В1 - 0.04 мг;
- Витамин В2 - 0.3 мг;
- Аскорбинова киселина- 0.5 мг;
- Калций- 164 мг;
- Магнезий- 23 мг;
- Натрий- 40 мг;
- Фосфор- 220 мг;
- Калий- 110 мг;
- Желязо- 0.4 мг.
Няма как да не ви подтикнем и да си приготвите нещо вкусно с извара. Разгледайте нашите предложения за:
- предястия с извара
Коментари