Какао е термин за зърната на какаовото дърво и направения от тях прах. Растението е дърво, отглеждано в Централна Америка, а зърната, наречени бобчета, са безкрайно ценни, те са основна суровина за производство на шоколад. Те имат богат състав с полезни вещества.
Съдържание на какаовите зърна
Мазнини в какаовите зърна
Зърната на какаовото дърво съдържат голям процент мазнини. В състава на какаовото масло влизат палмитиновата киселина, която е 23-25 процента, стеариновата киселина, която е 31-34, 5 процента, олеиновата киселина, която е 39-43 процента и линоловата, която е около 2 процента.
Тази еднородна, плътна и хрупкава маса има жълтеникав цвят, слаб аромат и приятен маслен вкус. Когато се постави при температура 30-34 °C, тя се превръща в прозрачна жълтеникава течност с маслен вид.
Високото съдържание на мазнини отличава какаовата напитка от всички други ободряващи напитки. Тя е висококалорична и хранителна.
Растителен протеин в какаото
Какаото е сравнително богато на белтъчини, като съдържанието им зависи от сорта. В протеина се съдържат голямо разнообразие от аминокиселини, но то въпреки всичко не е голям източник на протеини. Около 40 процента от тях се губят при преработката в тялото.
Захари в какаовите зърна
Зърната на какаото съдържат много въглехидрати, но повечето от тях са скорбяла, разтворими и неразтворими фибри. Малка част са прости захари. В 100 грама какао на прах се съдържат 37040 грама въглехидрати.
Антиоксиданти в какаовите зърна
Полифенолите в какаото са почти толкова, колкото има във виното, а те имат антиоксиданти свойства. Тези флавоноиди включват катехини, епикатехини и процианидин. Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират работата на сърцето, имат диуретичен, антибактериален и противовъзпалителен ефект. Те влияят на обмяната на йода и калция в организма.
Теобромин в какаото
Това вещество е много лек стимулант с диуретично действие. Той обаче е токсичен за домашните животни - кучета, котки, птици.
Кофеин в какаото
В какаовите зърна кофеинът е в малки количества, по-малко от кафето и чая.
Фенилетиламини
Тези вещества имат слаб ефект на антидепресанти и стимуланти, подобно на допамина и адреналина, които тялото произвежда.
Серотонин в какаовите зърна
Какаовите зърна могат да увеличат серотонина в мозъка.
Минерали в какаото
В какаовите зърна се съдържат някои от основните за тялото минерали - магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калий и манган.
Витамини в какаото
В състава на какаото витамините са отново основни - А, С, Е и от група В - В1, В2, В3, В5.
В какаовите зърна се съдържат и високи дози танинови вещества - около 5 %, пектин и въглехидрати, както и полезното вещество флаванол, подобряващо кръвообращението в мозъка.
И ако все още не ви е станало ясно, вижте защо какаото е суперхрана.
Коментари