Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Какво съдържа касисът и защо е полезен

Какво съдържа касисът и защо е полезен

Какво съдържа касисът и защо е полезен

Най-големите си съкровища природата предлага в малка опаковка. Тази максима важи с пълна сила за касиса, плодчето, известно и като черно френско грозде.

Това европейско растение е известно с един изненадващ факт, то не е част от храните, познати от хилядолетия. Първите сведения за него в Западна Европа са от Средните векове, а у нас за него не се е знаело доскоро.

Малкият родственик на боровинката и аронията обаче съдържа невероятно богатство от полезни за организма вещества. Ето най-важните от тях и ползите им за здравето.

Ето и какво съдържание на полезни вещества в касиса.

Витамини в касиса

Касисът има най-богатото съдържание на витамини, съчетани в един плод. Изключението е само витамин Р. От съдържанието на витамини се отличава особено витамин С. Само лютите чушки превъзхождат касиса по количество на полезния витамин. Но по-интересно е съчетанието на витамин С с рутин, който витамин С прави 20 пъти по-полезен. Освен това в този плод витамин С запазва свойствата си и след термична обработка.

Антоцианини в касиса

Антоцианините са характерни за всички тъмни плодове и зеленчуци. Това са вид флавоноиди, подобни на витамин Р, те са естествени антиоксиданти, премахващи свободните радикали, и имат значение за кръвоносната система и капилярите.

Микроелементи в касиса

Какво съдържа касисът и защо е полезен

Малкият черен плод съдържа много микроелементи. Сред тях калият е 2 пъти повече, отколкото в бананите. Съдържа също магнезий, калций, фосфор, манган, желязо, мед, цинк и йод. Полезните омега-3 мастни киселини са представени от гама линоленовата киселина с важно значение за нервната система и за здравината на косата и ноктите, както и за репродуктивната и психическата стабилност.

Ползи от касиса

Този плод е полезен както при консумацията му като храна, така и като лечебно средство. Използват се всички части на растението.

Ето някои от ползите на касиса.

- Пресният плод, както и сокът от него, укрепват имунитета;

- Полезните съставки в него профилактират едни от най-сериозните заболявания - рак, диабет, инфаркт;

- Калият в съдържанието му е превенция на сърдечни заболявания, бъбречни проблеми и болести, предизвикващи отоци и задържане на вода в организма;

- Съдържанието на желязо го прави полезен плод при анемия;

- Чаят от листата на касиса предпазва от грип, а съчетан с мед е ефективен при болно гърло;

- Поради ниския си гликемичен индекс и малкото захари касисът е полезен за диабетици;

- В малки количества плодчето задоволява дневните нужди на тялото от витамини и минерали.

Вижте още: За какво помага отварата от касис?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest