Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Откриха кебапчета и наденица с антракс в магазините

Откриха кебапчета и наденица с антракс в магазините

MarianeMariane
Джедай
254955
Месо с антракс

Дни след като един мъж от село Млада гвардия почина след консумация на заразено с антракс месо, стана ясно, че заразени с антракс колбаси и субпродукти се разпространяват в търговската врежа.

До този момент са установени 23 търговски обекта, за които има данни, че са получили от месо и колбаси, произведени в склада, в който е установена заразата, обяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

В морския град е организиран кризисен щаб, който да се справи със ситуацията с откритите положителни проби от антракс в транжорна ЕТ Дари.

Към момента Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните във Варна проучва точно в кои колбаси е вложено телешкото месо, заразено с антракс.

Обектите, за които има данни, че са получили от него, бяха щателно дезинфекцирани, те ще бъдат обявени поименно, като на всеки от тях ще бъдат разлепени табели с информация за гражданите.

Става дума за магазини за хранителни стоки и заведения за бързо хранене, в които се предлага скара и други бързи закуски с кебапчета и наденица.

От склада на фирмата производител са иззети още 150 кг месо, за които има съмнения, че е заразено с опасната болест.

Наденици

Властите не са успели да установят точното количество месо, което по това време е успяло да мине през транжорната.

Пробите, взети от самата транжорна, показват наличието на спори на антракс, поради което експертите допускат, че е възможно вторично заразяване на обработваното в цеха месо.

Инспекторите на БАБХ са създали организация за изземване от търговската мрежа на потенциално опасните колбаси. Става дума за кебапчета, кюфтета и наденица с търговска марка ЕТ Дари, произведени в периода 8-22 юли.

Собственикът на злополучната транжорна Пламен Илиев е задържан, за да даде обяснения в полицията.

Създадена е специална организация за унищожаване на месото, което хората вече са закупили.

Специалистите бързат да успокоят хората, които може да са консумирали заразени с антракс месо и продукти, че при правилна и продължителна термична обработка няма опасност за здравето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest