По стария Български Държавен Стандарт и Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене бе прието, че съдържанието на каймите, излизащи на пазара, трябва да има поне 70% месо. Фирмите, произвеждащи хранителни продукти днес обаче, не са задължени да работят по ретро рецептите, дадени там.
Всяка фирма разработва собствена технологична документация, която задължително се утвърждава от РИОКОЗ. Като основно изискване е посочено продуктът да е безвреден. Освен това производителят е задължен да декларира всички съставки, които е вложил в него.
Една от многото обществени тайни е, че институциите разбират под думата месо всякакви черва, кости, кожа, субпродукти като дробове, мозъци и т.н. Това означава, че всеки един от тези продукти може да отриете в ястието от кайма и порцията си за вечеря.
У нас често се чува за наличието на редица странни и нетипични съставки, които се влагат в готовата кайма за кюфтетата и кебапчета. Докато когато купуваме кайма в магазина, можем да помолим да я смелят пред нас, за да сме сигурни какво взимаме, то с готовите продукти не е така. Специално за готовите кюфтета и кебапчета се смята, че съдържат изключително много соя.
На продуктите, които съдържат соя, нейното съдържание е отбелязано. Тя е до 3 % от общия състав. При готовите продукти обаче това често не е обозначено и дори се прикрива. Потребителите плащат за чист животински продукт, а получава съвсем друго.
Едно от обясненията на индустрията е, че преди е имало фирми, които са използвали соя при производството на готови кюфтета и кебапчета. Комерсиализацията в последните години обаче води до високите цени на соята и повишения контрол. Това, от своя страна, води до изключването ѝ от производството на каймите. Но соята е най-хубавото, което може да откриете в кюфтето си.
Сред останалите неща, за които се твърди че се добавят в готовите смеси, са първата вода от варения боб, тоалетна хартия, както и специално свинските субпродукти - уши, бузи и т.н. Предполага се, че именно наличието на подобни подправки кара продуктите да изглеждат чудесно, когато са току-що свалени от скарата, и ужасно, след като изстинат.
Един от белезите, че продуктът е качествен, е леко по-бледият цвят на каймата. Това означава, че не е добавян оцветител и месото е чисто.
А ако вече сте избрали качествена кайма за вашите специалитети, тогава я вложете в някоя от тези рецепти за спагети с кайма, тези сочни кюфтенца или пък пълнени тиквички с кайма.
Коментари