Още от древни времена дюлята е позната като плод, символизиращ щастието, плодородието, красотата и дори вечността. Хората са отглеждали дюли още преди да започнат да отглеждат ябълки.
На какво се дължи славата на дюлята
Съдържанието на плода е това, което определя полезните му свойства и оттам идва и славата му на лечебна и подмладяваща храна.
Навярно не знаете, но стипчивият вкус на дюлите е именно най-голямата им сила като природен дар, която ги отличава и извежда напред сред останалите есенни плодове. Стипчивостта на дюлята ни носи най-голяма полза, а тя се дължи на танина, чиито разумни количества действат като мощен антисептик.
Неповторимият аромат на дюлята ѝ придава нотка аристократичност на фона на есенните дарове на природата. Екзотична, сладко-кисела и много дъхава, дюлята е царицата на плодовете през есента. Затова нека знаем на какво се дължат полезните свойства на дюлите.
Какво съдържа дюлята
Най-важната съставка на плода е витамин С с ключовата си роля за физическото и психическото здраве. Той има мощни антиоксидантни свойства и не позволява ненаситените мастни киселини да образуват свободни радикали, унищожаващи клетките.
В дюлите има богато съдържание на пектин с благоприятен ефект върху кръвоносната система. Той подпомага нормализирането на кръвното налягане и пази от радиоактивното излъчване на слънцето.
С помощна на киселия плод можем да регулиране храносмилането си, да лекуваме анемия и да съхраним младостта и красотата на кожата си.
Дюлите се консумират не само като пресен плод, но и варени. Варените дюли пазят стомашната лигавица, лекуват гърлото, сливиците и дихателните пътища. Киселият плод спира и диарията, ако се консумира на гладно.
Полезни вещества има не само в месото на плода, но и в семките и листата му. Дюлевите семки са богати на амигдалин, който е известен с антираковите си свойства. В семките се съдържа също танин, пектин, захари и ябълчена киселина. Затова от семките се вари чай срещу безсъние, за потискане на напрежението, за премахване на лош дъх. От семките се извлича и слуз, с която се лекуват рани и изгаряния. Слузта от семките е средство и срещу кашлица и възпаление на дихателните пътища.
Листата на дюлята спират диария и затова се запарва чай от тях.
От цветовете на дюлята също се прави чай, но за успокояване на пристъпите на кашлица.
Дюлята съдържа малко калории, протеини и мазнини за сметка на въглехидратите и фибрите. Дюлята е витаминозна бомба, но не по-малко са минералите в нея, танините и пектините. Съдържанието на бета каротин и слузни вещества също трябва да се отбележи като значително, със съответните ползи за организма.
А през есенния сезон е задължително да превърнете тези вкусни плодове някой:
Коментари