Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезна дюлята

За какво е полезна дюлята

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Дюли в щайга

Вкусната и полезна дюля в суров вид не само че не е лесна за усвояване, а дори е и вредна за стомаха. Но сварените или печени дюли са вкусни и любими на много хора.

Дюлевият мармалад има много лечебни свойства, освен че е идеален за палачинки. Той се препоръчва при заболявания на стомаха, които са с възпалителен характер.

Семената на дюлята са много полезни, защото съдържат биологично активни вещества. В тях има много фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор, мед.

Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Дюлята не се препоръчва при запек, плеврит, както и за хора, които пеят, тъй като в големи количества тя действа зле на гласните струни.

Компотът от дюли и варените дюли, към които е добавен мед и ябълков оцет, подобряват храносмилането. Високото ниво на пектинови съединения в дюлите подобряват състоянието при стомашни възпаления и стомашни разстройства.

Пресни дюли

Печените и варените дюли се използват като средство срещу повръщане. Сокът от узрели дюли е антисептик. Консумацията му е полезна за всички, които страдат от заболявания на дихателните пътища.

Дюлите са полезни при цистит. Поради полезните макро и микроелементи, които се съдържат в дюлите, тези плодове действат добре на настроението и гонят мрачните мисли.

Астматичните пристъпи могат да намалеят, ако се пие отвара от листа на дюля. Все пак преди това е добре да се чуе и мнението на лекар.

Десет листа от дюля се заливат с една чаена чаша вряла вода и се варят петнадесет минути на водна баня. Пие се преди хранене три пъти дневно по две супени лъжици.

При гастрит помага отвара от семки на дюля. Десет грама семки се заливат с топла вода и се разбъркват пет минути. Не трябва да се смилат семките, защото ще отделят отровното вещество амигдалин, което дава на дюлята лекия аромат на горчив бадем.

Отварата се прецежда и се пие по една супена лъжица четири пъти дневно, половин час след хранене. Тази отвара е много полезна и при изгаряния, както и при кожни раздразнения. С отварата се мажат поразените места поне десет пъти през деня.

Прочети още как да си направим чай от дюля и как да съхраняваме дюлите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ваня
Ваня
Кики, аз ям всеки ден по 3-4 големи дюли и се чувствам идеално, нищо не ме боли от тях, макар да казват, че са трудни за усвояване.
13.11.2014 00:15
5
кики
кики
Еми супер,аз ядох дюля,и сега ме боли ужасно корема!!!!
29.12.2013 13:07
1
1