Дюлята е истинска витаминозна бомба през есента. Полезният плод, който идва от югоизточна Азия, но вирее добре и у нас, е известен с това, че всичките му части - плод, семена, листа, дори мъхът по плода, са с лековити свойства. С най-добри лечебни качества се отличават сокът и сиропът от дюли.
Възможностите на дюлята като народен лек се дължат на богатото съдържание на витамини - С, В1, В2, В3, провитамин А. Калият, калцият, магнезият, медта, натрият, цинк, мангана, желязото, хлорът и сярата са представители на минералите, обогатяващи дюлята.
Към това богатство се добавят протеините, фибрите и въглехидратите. Мазнините и калориите са с ниско съдържание и затова плодът е диетичен. Амигдалинът (витамин В17) в семената има мощно антираково действие, а танинът, пектинът, захарите и ябълчената киселина подпомагат работата на чревния тракт.
Танините и слузта в дюлите действат добре на тънките черва и пазят от инфекциозни заболявания.
Наред със сиропите и сокът се приготвят и чайове от дюля като лек за различни болести. Известно е, че от дюлята нищо не бива да се хвърля, защото всяка нейна част е лек срещу някакво оплакване. Ето от кои части на дюлята може да се свари чай и какво лекува той.
Чай от дюлеви семки
Чаят, сварен от семките на дюлята, е отлично средство срещу безсъние, тъй като премахва напрежението, успокоява и успива. Може да се използва като средство срещу лош дъх, а също лекува изгаряния и рани.
Чай от листата на дюлята
Този чай от дюля е лек основно срещу възпаления на горните дихателни пътища. Той облекчава пристъпите на кашлицата, както и по-тежки симптоми като тези на бронхита. Добър избор за топла напитка е при възпаление на гърлото, а също действа добре при пресипване на гласа.
Чаят от листата на дюлята може да се ползва и като успокоително средство против безсъние, наред с чая от семките на плода.
Чай от плод дюля
Плодът на дюлята, сварен на чай, също е средство срещу простуди на горните дихателни пътища и при възпалено гърло. Този чай е най-приятен за употреба и се прави от 1 почистена от семките дюля, нарязана на тънки парчета, която се вари 15-20 минути, прецежда се и се пие на малки глътки през деня.
Научи също за какво е полезна дюлята, как се съхраняват дюли и как да направим вино от дюли.
Коментари