Лозята се отглеждат от древни времена в умерени райони и много цивилизации почитат виното. Нищо чудно, защото ползите от консумацията на грозде са големи! Както за здравето, така и за красотата, гроздето е наистина забележителен плод!
1. Гроздето е богато на витамини: С, К и хранителни вещества като: калций, магнезий, калий, фосфор, манган и антиоксиданти.
2. Богат на витамини С, Е, Омега-6, линолова киселина и антиоксиданти, грозде, особено черно грозде, защитават кожата от UV-лъчи и свободни радикали, които могат да причинят пигментни петна и бръчки. Витамин С помага за образуването на колаген, отговорен за твърдостта и свежестта на кожата.
3. Маслото от гроздови семки овлажнява кожата, стяга порите, помага за заздравяването белезите от акне.
4. Хранителните вещества от гроздето се борят срещу косопада и пърхота, но също така осигуряват обем на косата. Сокът от грозде се смесва с малко ябълков оцет и се нанася върху косата около 10 минути преди изплакване.
5. Хроничните заболявания като, артрит, сърдечни заболявания, автоимунни заболявания и рак могат да бъдат облекчени с този плод, който съдържа повече от 1600 съединения с антиоксидантно действие.
6. При рак те намаляват възпалението, като блокират растежа и разпространението на раковите клетки в тялото, особено при рак на дебелото черво и рак на гърдата. Кверцетин, лутеин, ликопен и елагова киселина са други мощни антиоксиданти. Съдържанието на калий в 150 грама грозде над 280 мг спомага за поддържане на кръвното налягане в нормални граници, като същевременно намалява риска от инсулт.
7. Консумацията на червено грозде помага за понижаване на холестерола.
8. Гроздето е полезно за очите. То защитава клетките на ретината от въздействието на UV лъчи, предпазвайки от глаукома, катаракта и други заболявания на очите.
9. Гроздето съдържа вещества, които подобряват паметта, вниманието и дори настроението.
Коментари