Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Естествени източници на елагова киселина

Естествени източници на елагова киселина

източници на елагова киселина
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Елаговата киселина не е добре познато съединение, а притежава наистина чудотворно действие. Тя може да спре растежа на туморите, увеличава количеството на храносмилателните ензими, унищожава свободните радикали, премахва мутациите на генно ниво и има противовъзпалително действие.

Качествата на това съединение в борбата и превенциите на различните видове рак са огромни. Ето защо храните със съдържание на елагова киселина са препоръчителни в ежедневното хранене.

Малини

Сред естествените източници на елагова киселина са горските плодове. Малините, ягодите и къпините освен удоволствие на вкусовите рецептори, носят и здравословни ползи. Най-високи количества от елагова киселина има в малините - 1500 милиграма на грам сухо тегло от нея. Това означава на практика, че 90 процента от ценното съединение се съдържа в семенцата на ароматния плод.

Изследванията показват, че консумацията на 150 грама малини дневно може да забави растежа на туморните клетки в дебелото черво, както и да премахне опасността от развитие на човешки папилома вирус.

Къпини

Къпините са следващите по съдържание на елагова киселина горски плодове. При тях съдържанието на ценното съединение е колкото при малините, но малината е плод, който се засажда и отглежда наред с ягодата и като култивирано растение.

Червена боровинка

червената боровинка е източник  на елагова киселина

Червената боровинка се слави най-вече като лек за инфекции на пикочните пътища. Трябва да се спомене в тази връзка и ролята на плода за лечение на рак на простатата, дебелото черво, а също и на устната кухина.

Екзотични плодове

Бразилските орехи, бразилската череша, гуавата са плодове, съдържащи елагова киселина. Ореховите ядки освен това се отличават с много високи дози омега-3 мастни киселини, което е важно за хората, които не консумират месо и риба и не могат да си набавят незаменимата киселина от тях.

Чернодробна гъба

Тази гъба, известна повече с наименованията си говежди език или месеста гъба, също съдържа елагова киселина. Използват я като заместител на месото в някои региони. Тази гъба расте по дървета като дъба и кестена и затова трябва да се търси в дъбови и кестенови гори. Има я в Европа, Северна Америка и Австралия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest