Природата ни е дала огромно разнообразие от лечебни растения. На какво обаче се дължи тази им способност? Една от главните причини се дължи на хода на еволюцията при растенията, при която те синтезират и отделят особени вещества, които представляват основна част на тяхната имунна система, усъвършенствана в хода на много векове.
Тези вещества се наричат фитонциди, което от гръцки и латински означава растение и убивам. Тези вещества силно потискат или убиват микроорганизмите и прогонват вредните насекоми. Въздухът в планината е почти стерилен заради високата концентрация на фитонциди, отделяни от иглолистните растения.
В състава на фитонцидите влизат широк кръг вещества - етерични масла, гликозици, дъбилни вещества, органични киселини и други, които им придават бактерицидно, седативно, тонизиращо и ободряващо действие.
Източници на фитонциди
Действието им се проявява при разрязването на лука, чесъна, цитрусите, горчицата, хрянът.
Много силна е активността на фитонцидите в чесъна. Това се дължи на сяросъдържащото вещество алицин - мощен антиоксидант, както и терпеноиди, които увеличават неговите фитонцидни свойства.
Активността на фитонцидите в лука е по-ниска, но пък те са много по-летливи. Те убиват бактериите на дезинтерията, туберкулозата, стафилококите.
Много подправки в кухнята на Изтока и Ориента са източник на фитонциди заради високите температури, които водят до по-лесно разваляне на храната. Такива са кимионът, черният пипер, бахарът, дафиновият лист, лютите чушки, карамфилът, канелата, индийското орехче и други.
Отлични източници на фитонциди, действащи директно върху инфекциозните причинители, наред с праза, чесъна, лука, са също копривата, картофите, доматите, червеният пипер, ряпата, ягодите, цитрусите, гроздето, касисът.
Фитонциди отделят също листата на ореха, хряна, бъза, киселицата, конският кестен, а цветовете на бялата акация потискат развитието на вируса на грипа.
Сила и време на действие на фитонцидите
Времето на действие на фитонцидите от различните растения е проучено сравнително добре. При лука и чесъна то е 2 минути, при цитрусите - 5 минути, при ореха 18 минути, а при домата цели 35 минути.
Горската растителност излъчва голямо количество фитонциди, които прочистват въздуха и унищожават вредните микроби, причинители на белодробни инфекции. Като добавим и смилата в дърветата, която съдържа терпентин, използван при простуди, става ясно защо всякакви белодробни заболявания се лекуват на чист въздух в планината.
Вдъхваните и излъчваните от растенията фитонциди имат противоалергичен и противовъзпалителен характер. Те имат безспорно положително въздействие върху човешкото тяло.
Коментари