Растенията са едно от най-големите богатства на природата, а всяко едно е представлява строгоиндивидуален вид, със собствена окраска, форма и аромат. В техният химичен състав влизат многобройни съединения, които са важни не само за жизнените им функции, но и за околния свят.
Трябва да признаем, че всичко в природата е така измислено, че да съществува съвършена хармония и допълване между отделните видове. Една от целите на тази хармония е възможно най-голямо разнообразие. Природата е създала множество механизми, за да може всеки един организъм да оцелее в заобикалящата го среда.
Фитонцидите представляват високоактивни растителни вещества, които имат способност да потискат растежа на гъби, бактерии и някои вируси. Те са открити през 1928 година от руския биолог Борис Токин, който открива антибактериални вещества в някои органи на висшите растения. Токин нарича своето откритие фитонциди, което в превод означава растение-убиец /phyton – растение, caedo – убиец/.
В наши дни фитонциди са установени в над 3000 вида растения. Те са много неустойчиви, а в чисто състояние представляват кристали или течност. Приема се, че фитонцидните свойства на отделното растение зависят от група химични вещества или само едно вещество – етерични масла, балсами, смоли, органични киселини, алкалоиди, дъбилни вещества, гликозиди и редица други.
Фитонцидите са били познати още от дълбока древност, а в Египет са ги използвали за мумифицирането. Химическият им състав не е напълно разгадан, но за сметка на това техните функции са добре проучени. Отделните части на растенията съдържат различно количество фитонциди. Изразената им антибактериална активност е толкова по-силна, колкото по-пряк е контактът на растението с бактериите.
Източници на фитонциди
Цъфтежът е период на най-интензивно отделяне на фитонцидиди, но някои растения ги отделят постоянно. Това са бобовите растителни видове, лавандула, мента, брезата, чесън, хвойна и други.
Чесън – един типичен пример за растение, което отделя фитонциди непрекъснато, но най-силното отделяне е по време на узряването на луковиците. Именно това е най-подходящият период да се използват като лечебно средство. Чесънът е едно от най-популярните народни средства за лечение на сериозните заболявания хипертония и атеросклероза. Доказано е, че чесънът намалява нивото на триглицеридите и холестерола, снижава артериалното кръвно налягане и действа като противоотрова при отравяне с олово. Последните изследвания сочат, че влияе положително и върху щитовидната жлеза. Имайте предвид, че степента на отделяне на фитонциди от чесъна намалява със сушенето му.
Жълт кантарион – фитонцидите, които влизат в състава му, имат широк антибактериален спектър. Използва се за лечение на язва на дванадесетопръстника, защото стимулира регенеративните процеси в лигавицата.
Розмарин – съдържа фитонциди, които стимулират общото укрепване и защитните сили на организма. Особено е полезен след дълго боледуване. Подобрява апетита, стимулира стомашната и жлъчната секреция. Има много широк спектър на противомикробна дейност спрямо стафилококите, салмонелата и стрептококите.
Хрян – класически пример за наличие на високо активни фитонциди. Летливите вещества, които се отделят от него притежават още по-широк спектър на действие, в сравнение с чесъна. Той има изключително мощни противомикробни свойства.
Салвия – оказва антисептично действие спрямо редица патогенни бактерии. Едновременно с това притежава секретолитично, жлъчогонно и противовъзпалително действие. Намира широко приложение при белодробни и стомашно-чревни заболявания.
Бор – боровите връхчета /особено по време на цъфтеж/ са изключително богати на фитонциди, които имат изразени антимикробни свойства. Сиропите с екстракт от мед и борови връхчета са изключително ценни при белодробни заболявания, най-вече белодробна туберкулоза.
Други видове, които са изключително богати на фитонциди, са празът, лукът, картофите, коприва, домати, моркови, червеният пипер, ябълки, ягоди, ряпа, грозде, цитрусови плодове. Фитонциди отделят и ореховите листа, лавандулата, липите, боровите и кедровите дървета, пелинът, люлякът, конският кестен, трънката, киселицата, евкалипта и редица други.
Ползи от фитонциди
Вдишването на излъчваните от растенията фитонциди оказва положително действие върху белите дробове, освен това имат силен противоалергичен и противовъзпалителен характер. Фитонцидите имат способността да спират размножаването и развитието на микроорганизмите, подобно на не така безвредните синтетични антибиотици.
Някои фитонциди действат благоприятно върху кожата и поради това става незаменима съставка в редица козметични продукти. Влияят благотворно върху храносмилателната система. През последните години бе установено, че канеленото масло притежава фитонциди, които унищожават токсините, произвеждани от плесента по хляба, салама и месните продукти, която е канцерогенна.
Коментари