Минерали

Минерали

Минерали с информация за тях и тяхното приложение. Видове минерали. Всички минерали.
КалийКалий
19 Юни
1
Admin
Калий, натрий и хлорид са електролитното семейство на минералите. Калият е важен за свиването на мускулите. Източници на калий. Дефицит на калий.
МагнезийМагнезий
19 Юни
10
Admin
Магнезият се съдържа най-вече в костите на човешкото тяло и в мускулите. Магнезиевият дефицит води до омекване и отслабване на костите. Източници и храни с магнезий.
ЛикопенЛикопен
20 Май
Admin
Ликопенът играе важна роля в превенцията или лечението редица болести. Вижте какво е ликопен и кои храни се съдържа ликопен.
Свободни радикалиСвободни радикали
20 Септ.
Rosi Stoyanova
В последните години все повече се говори за изключително вредното действие, което свободните радикали оказват върху човешкото тяло.
СилицийСилиций
17 Февр.
1
Rosi Stoyanova
Силицият е вторият най-често срещан елемент на планетата след кислорода. Силиций е изключително важен за организма минерал, който присъства в човешкото тяло основно под формата на силанат и силициева киселина. Източници на силиций са на силицй са цвекло,
ФлуорФлуор
16 Февр.
Rosi Stoyanova
Флуорът е микроелемент, който е тясно свързан със здравето на зъбите и костите. Флуорът влияе върху дентина и емайла на зъбите и се смята, че в правилно определени дози, притежава голямо значение за предотвратяване на кариесите. Няколко са основните източ
НатрийНатрий
19 Март
2
Rosi Trifonova
Елементът натрий има огромно значение и за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Действието на натрий се изразява в регулацията на работата на нервите и мускулите.
КобалтКобалт
19 Март
Rosi Trifonova
Кобалт (Co) e важен микроелемент, който е свързан главно кръвообразуването в организма. Доста са ползите от кобалт за човешкия организъм. Храни с кобалт.
ЖелязоЖелязо
19 Март
2
Admin
Желязото е от жизненоважно за здравето. Хранителното желязо се извлича от хемоглобина миоглобин. Дефицит и липса на желязо. Източници на желязо и ползи.
КалцийКалций
19 Март
7
Admin
Храни богати на калций, дефицит и предозиране с калций. Елементът калций играе роля в много дейности, свързани с костите, включително и съсирване на кръвта, проводни нерви, мускулна контракция.
ХромХром
19 Март
3
Admin
Хромът е сред минералите, които играят голяма роля в превенцията и лечението на акне, глаукома, високи нива на холестерол и др. Функции на хрома. Хромов дефицит. Източници и храни на хром.
ЙодЙод
19 Март
1
Admin
Йодът играе важна роля в превенцията и лечението на гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти. Дефицит на йод и храни съдържащи йод. Функции на щитовидната жлеза.