Свободни радикали
Минерали

Свободни радикали

В последните години все повече се говори за изключително вредното действие, което свободните радикали оказват върху човешкото тяло.

1

Минерали

Минерали с информация за тях и тяхното приложение. Видове минерали. Всички минерали.
Минерали - СилицийМинерали

Силиций

17.02.20151

Силицият е вторият най-често срещан елемент на планетата след кислорода. Силиций е изключително важен за организма минерал, който присъства в човешкото тяло основно под формата на силанат и силициева киселина. Източници на силиций са на силицй са цвекло,

Минерали - ФлуорМинерали

Флуор

16.02.2015

Флуорът е микроелемент, който е тясно свързан със здравето на зъбите и костите. Флуорът влияе върху дентина и емайла на зъбите и се смята, че в правилно определени дози, притежава голямо значение за предотвратяване на кариесите. Няколко са основните източ

Минерали - НатрийМинерали

Натрий

19.03.2014

Елементът натрий има огромно значение и за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Действието на натрий се изразява в регулацията на работата на нервите и мускулите.

Минерали - КобалтМинерали

Кобалт

19.03.2014

Кобалт (Co) e важен микроелемент, който е свързан главно кръвообразуването в организма. Доста са ползите от кобалт за човешкия организъм. Храни с кобалт.

Минерали - ЖелязоМинерали

Желязо

19.03.2014

Желязото е от жизненоважно за здравето. Хранителното желязо се извлича от хемоглобина миоглобин. Дефицит и липса на желязо. Източници на желязо и ползи.

Минерали - КалцийМинерали

Калций

19.03.2014

Храни богати на калций, дефицит и предозиране с калций. Елементът калций играе роля в много дейности, свързани с костите, включително и съсирване на кръвта, проводни нерви, мускулна контракция.

Минерали - ХромМинерали

Хром

19.03.2014

Хромът е сред минералите, които играят голяма роля в превенцията и лечението на акне, глаукома, високи нива на холестерол и др. Функции на хрома. Хромов дефицит. Източници и храни на хром.

Минерали - ЙодМинерали

Йод

19.03.2014

Йодът играе важна роля в превенцията и лечението на гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти. Дефицит на йод и храни съдържащи йод. Функции на щитовидната жлеза.

Минерали - ФитонцидиМинерали

Фитонциди

19.03.2014

Фитонцидите са високоактивни растителни вещества, които имат потискат растежа на бактерии и вируси. Фитонцдите имат противомикробна и антибактериална способност. Фитонцидите се съдържат в растения като чесън, лук, бор, салвия.

Минерали - МагнезийМинерали

Магнезий

14.03.2014

Магнезият се съдържа най-вече в костите на човешкото тяло и в мускулите. Магнезиевият дефицит води до омекване и отслабване на костите. Източници и храни с магнезий.

Минерали - МанганМинерали

Манган

14.03.2014

Дефицитът на манган е свързан с гадене, повръщане, кожен обрив, загуба на цвят на косата, ниски нива на холестерола. Манганът играе важна роля при лечението на диабет, астма, епилепсия и др.