Минерали

Минерали

Минерали с информация за тях и тяхното приложение. Видове минерали. Всички минерали.
ЛикопенЛикопен
01 Февр.
Admin
Ликопенът играе важна роля в превенцията или лечението редица болести. Вижте какво е ликопен и кои храни се съдържа ликопен.
МагнезийМагнезий
31 Януари
10
Admin
Магнезият се съдържа най-вече в костите на човешкото тяло и в мускулите. Магнезиевият дефицит води до омекване и отслабване на костите. Източници и храни с магнезий.
СеленСелен
20 Юни
9
Admin
Знаете ли, че минерала селен предотвратява стреса, помага на щитовидната жлеза и е полезен при предотвратяването на ракови заболявания. Функции и дефицит на селен.
ФосфорФосфор
19 Юни
2
Rosi Trifonova
Фосфорът е минерал и важен елемент за развитието на костите и меките тъкани. Дефицит на фосфор, предозиране с фосфор и приложение на фосфор.
ЦинкЦинк
19 Юни
1
Admin
Цинкът е необходим микроминерал в храната на дневна база. Цинк - функции и свойства. Източници и ползи от цинка.
Свободни радикалиСвободни радикали
20 Септ.
Rosi Stoyanova
В последните години все повече се говори за изключително вредното действие, което свободните радикали оказват върху човешкото тяло.
СилицийСилиций
17 Февр.
1
Rosi Stoyanova
Силицият е вторият най-често срещан елемент на планетата след кислорода. Силиций е изключително важен за организма минерал, който присъства в човешкото тяло основно под формата на силанат и силициева киселина.
ФлуорФлуор
16 Февр.
Rosi Stoyanova
Флуорът е микроелемент, който е тясно свързан със здравето на зъбите и костите. Флуорът влияе върху дентина и емайла на зъбите и се смята, че в правилно определени дози, притежава голямо значение за предотвратяване на кариесите.
НатрийНатрий
19 Март
2
Rosi Trifonova
Елементът натрий има огромно значение и за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Действието на натрий се изразява в регулацията на работата на нервите и мускулите.
КобалтКобалт
19 Март
Rosi Trifonova
Кобалт (Co) e важен микроелемент, който е свързан главно кръвообразуването в организма. Доста са ползите от кобалт за човешкия организъм. Храни с кобалт.
ЖелязоЖелязо
19 Март
2
Admin
Желязото е от жизненоважно за здравето. Хранителното желязо се извлича от хемоглобина миоглобин. Дефицит и липса на желязо. Източници на желязо и ползи.
ХромХром
19 Март
3
Admin
Хромът е сред минералите, които играят голяма роля в превенцията и лечението на акне, глаукома, високи нива на холестерол и др. Функции на хрома. Хромов дефицит. Източници и храни на хром.