Gotvach.bg»Статии»Минерали
Минерали

Минерали

Минерали с информация за тях и тяхното приложение. Видове минерали . Всички минерали.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ФитостеролиФитостероли
16 Февр.
Фитостеролите, познати още като станоли, представляват растителни мазнини, които играят много важна роля в основните процеси в човешкото тяло. Фитостеролите са изключително ценни за здравето.
ФитонцидиФитонциди
30 Ноем.
Фитонцидите са високоактивни растителни вещества, които имат потискат растежа на бактерии и вируси. Фитонцдите имат противомикробна и антибактериална способност. Фитонцидите се съдържат в растения като чесън,
ФитонутриентиФитонутриенти
30 Ноем.
Фитонутриентите представляват широка гама от растителни съединения. Фитонутриентите са ценни съюзници в борбата със сериозни заболявания. Източници на фитонутриенти.
КаротеноидиКаротеноиди
02 Ноем.
Каротеноидите помагат в борбата с рака и се използват против стареене. Каротеноидите са мощен антиоксидант, защитават клетките oт свободните радикали.
Свободни РадикалиСвободни Радикали
21 Май
В нормално състояние свободните радикали присъстват във всеки един човекте радикали оказват върху човешкото тяло. Вреди от свободни радикали.
ВъглехидратиВъглехидрати
13 Май
4
Въглехидратите са органични вещества, които изпълняват важни биологични функции в живите организми. Към въглехидратите спадат глюкозата, фруктозата, захарозата, нишестето, целулозата и др.
ОксалатиОксалати
10 Май
1
Оксалатите представляват отпаден продукт, който се отделя в черния дроб при преработката на белтъците. Оксалатите са опасни за организма. Оксалатите образуват оксалатни камъни в бъбреците и други части на тялото.
ГлутенГлутен
26 Април
Глутенът е протеин, съставен от белтъците глиадин и глутенин. Глутен се съдържа в житни култури – пшеница, ръж, ечемик, овес и др. , някои подправки и сосове.
Диетични ФибриДиетични Фибри
26 Април
Диетичните фибри намаляват холестерола, нормализират кръвната захар и насърчават редовността на червата. Категории диетични фибри: Целулоза, Клей, Пектини, Лигнин. Храни с диетични фибри.
Шест признака, че не приемате достатъчно калийШест признака, че не приемате достатъчно калий
12 Април
Дефицитът на калий може да бъде смъртоносен. Яденето на повече плодове и зеленчуци, богати на калий, може да ви накара да се чувствате по-жизнени
ЖелязоЖелязо
26 Март
2
Желязото е от жизненоважно за здравето. Хранителното желязо се извлича от хемоглобина миоглобин. Дефицит и липса на желязо. Източници на желязо и ползи.
Епикатехин - всичко важно за флавоноидаЕпикатехин - всичко важно за флавоноида
01 Окт.
Епикатехинът е флавоноид, който също така е и антиоксидант. Епикатехинът помага за подобряването на инсулиновата чувствителност, помага за регулиране нивата на кръвната захар
СилицийСилиций
28 Юли
1
Силицият е вторият най-често срещан елемент на планетата след кислорода. Силиций е изключително важен за организма минерал, който присъства в човешкото тяло основно под формата на силанат и силициева киселина.