Минерали

Минерали

Минерали с информация за тях и тяхното приложение. Видове минерали . Всички минерали.
НатрийМинералиНатрий
19 Март
2
Rosi Trifonova
ПектинМинералиПектин
13 Март
Rosi Stoyanova
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
СяраСяра
13 Март
Сярата представлява минерал, който има много добре изразени киселинообразуващи функции. Сярата детоксикира кръвта. Сярата е изключително необходима за активно спортуващите хора.
ПолифенолиПолифеноли
13 Март
Полифенолите предпазват организма от вредното действие на свободните радикали. Полифенолите се съдържат в червеното вино, горските плодове, зеления чай. Полифенолите дори предпазват от рак.
СапониниСапонини
12 Март
Сапонините представляват сложно устроени гликозиди, които се срещат в растенията. Сапонините се разделят на две големи групи - стероидни и триптерпенови. Сапонините намират широко приложение в лечебната практика.
МеланинМеланин
12 Март
Меланинът е общо понятие за група пигментни вещества, които придават кафяв, тъмен или черен цвят при растения, животни и хора. Меланинът се формира от две аминокиселини – фенилаланин и тирозин. Функции на меланин.
ТаниниТанини
12 Март
Танините, познати още като дъбилни вещества представлява полимерни фенолни съединения, които са най-широко разпространени в растенията. Танините се използват като хранителни оцветители. Ползи от танините.
АлкалоидиАлкалоиди
12 Март
Алкалоидите представляват природни азотсъдържащи вещества, които имат физиологично въздействие върху нервната система на хората. Алкалоидите обикновено са производни на аминокиселините. Източници на алкалоиди.
ВанадийВанадий
12 Март
Ванадий е микроминерал, който осигурява и същевременно подобрява протичането на метаболитните процеси в човешкото тяло. Ванадий предотвратява образуването на холестерол в кръвоносните съдове. Източници на ванадий.
ГликозидиГликозиди
12 Март
Гликозидите са определени молекули, в които една захар е свързана с нещо друго. Гликозидите изпълняват няколко важни роли в живите организми. Видове гликозиди.
КумариниКумарини
12 Март
Кумарините представляват вещества с хранителен произход. Кумарините спомагат уплътняването на стените на кръвоносните съдове и за намаляване на тяхната пропускливост. Вреди от кумарини.