Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои храни да ядем, за да набавим повече тирозин

Кои храни да ядем, за да набавим повече тирозин

Кои храни да ядем, за да набавим повече тирозин

За да функционира адекватно организмът, се нуждае от полезни хранителни вещества, сред които се нареждат аминокиселините. Тези органични съединения могат да бъдат приети с храна или синтезирани в организма.

Неесенциалните аминокиселини включват тази с наименование тирозин. Веществото се намира във всяка клетка на човешкото тяло. Богатите на тирозин храни са важни за включване във всяка хранителна диета.

Какво представлява тирозинът и какъв ефект има върху тялото?

Химичното наименование на аминокиселината е 4-хидроксифенилаланин, но обикновено се използва наименованието тирозин. Тирозинът е едно от двадесетте най-важни вещества, които са представени от органични съединения. Тялото на човека е в състояние да синтезира тирозин самостоятелно. Използването на достатъчен брой източници на аминокиселини прави излишно приемането на допълнителна хранителна добавка.

Тирозинът влияе на много процеси в тялото. Една от функциите на веществото е производството на невротрансмитери, нужни за правилното функциониране на мозъка и поддържането на добър емоционален фон.

Терминът е преведен от гръцки. Веществото получава името си в средата на 19 век. В казеина е открит тирозин. Това е протеинът, който се съдържа в сиренето и оттам идва и името му.

Тирозинът има и друго значение. Той участва в синтеза на хормони и химикали, по-специално на меланина. Благодарение на несъществената аминокиселина, органи като щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези работят, а те са отговорни за производството и регулирането на хормоналните нива.

Ефектът от храненето върху съдържанието на тирозин в организма

Известно е, че веществото принадлежи към несъществените аминокиселини. Максималната дневна норма не надвишава 12 грама. Средната норма е 1-5 грама от веществото. Това количество е достатъчно за адекватно изпълнение на функции в човешкото тяло. За да се набави тази доза с храната, трябва да се има предвид, че тирозин се съдържа основно в протеиновите продукти, сред които челното място се пада на сиренето.

Освен него други подходящи храни с тирозин са:

Източници на тирозин

- месо (пилешко, пуешко)

- риба (риба треска, риба тон, скумрия, камбала)

- млечни продукти (кисело мляко, извара)

- ядки (бадеми, фъстъци, шам фъстък)

- плодове (банани, авокадо)

- бобови растения (нахут, боб, леща)

- семена (сусам, слънчоглед)

- соя

- морски дарове (скариди, раци).

Богатите на тирозин храни са от съществено значение за поддържане на нивата на аминокиселините. При недостатъчното им използване органичното съединение се синтезира благодарение на фенилаланина.

Веществото влияе върху функционирането на органите и системите, отговаря за емоционалния фон. Включването на храните, богати на тирозин в диетата гарантира благополучието на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest