Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от сиропа от агаве

Здравословни ползи от сиропа от агаве

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сироп от агаве

Сиропът от агаве напоследък става все по-популярен сред почитателите на здравословния начин на живот. Сиропът от агаве съдържа много полезни вещества и е ценна добавка за хора, които искат да живеят здравословно.

Извлича се от приличащото на кактус растение Агаве, което стои в основата на любимото мексиканско питие - текилата. У нас сиропът от агаве се поднася като аперитив в малки чашки, подходящи за целта.

На вид наподобява и алое вера със своите месести листа. Срещат се приблизително 200 вида Агаве, но сироп може да се извлече едва от няколко. Нектарът се извлича от сърцевината на агавето.

Плантации с агаве

За първи път растението откриват ацтеките и му дават името дар от боговете. Цветът може да бъде светло или тъмнокафяв, което е определящо за вкуса му. По-светлия сироп има неутрален и не толкова натрапчив вкус, докато по-тъмния - по-изразен карамелен вкус и аромат.

Нектарът от това растение е познат от древни времето, като в миналото хората са го използвали заради приятния аромат, а малко след това са открили и целебните му свойства. Те са го смесвали със сол и са правили компрес за заздравяване на рани и кожни проблеми. Съвременни изследвания потвърждават и доказват положителното действие на агавето върху кожата, особено за елиминиране на бактерии и гнойни рани.

Сиропът от агаве е ценен заради витамините, минералите и захаридите, които съдържат листата на това екзотично растение, добиващо все по-голяма популярност.

Сироп от агаве в кулинарията

В кулинарията се използва най-вече при приготвянето на сладкиши, тъй като е почти 2 пъти по-сладък от захарта. Може да бъде неин заместител, също и на меда, тъй като се разтваря лесно в студени и топли напитки. Препоръчително е да се използва при сурови сладкиши, защото при онези, преминаващи топлинна обработка, губи част от сладостта си. Може да го използва като топинг на гофрети, палачинки или кремове. Доста хора го предпочитат сироп от агаве вместо заливка на сладолед.

Състав на сиропа от агаве

Сироп от агаве ползи

Сиропът от агаве съдържа цял букет от витамини. В него се съдържат витамините E, K, A, В, D, както и много ценни за човешкото здраве минерали – желязо, магнезий, калций, калий, фосфор, натрий, цинк, мед и селен.

Макар да е изключително сладък, той се причислява към групата на здравословните продукти, тъй като има нисък гликемичен индекс, който не позволява бързото производство на инсулин, невъзможността на организма да го преработи и затлъстяването, което е краен ефект. Въглехидратите, които се срещат в състава на растението, не повишават нивата на кръвната захар и ето защо сиропът се счита за здравословна алтернатива на захарта. Може да се използва от вегетарианци и вегани. Усвоява се и се разгражда много бързо от организма.

Сиропът от агаве съдържа също така смес от антиглюкозиди, които в организма се превръщат в захари.

Полезни свойства на сиропа от агаве

Заради богатото си съдържание на инулин съдейства за загубата на излишни килограми при хората, които се борят с наднормено тегло и се стремят към спазване на здравословен начин на живот. Намалява усещането на глад, поддържа организма си по-дълго време.

Сиропът от агаве влияе добре на перисталтиката на червата. Той има също така противовъзпалителни свойства, успява да намали и висока температура.

Благодарение на успокояващите си свойства сиропът от агаве е подходящ за лечение на различни видове невралгии. Той също така подобрява процесите на обмяна на веществата в организма и спомага за изхвърлянето на излишните течности от тялото.

Сиропът от агаве нормализира дейността на храносмилателната система, спомага за по-бързата регенерация на тъканите и се отразява добре на кърмачки.

Тонизиране

Сиропът от агаве спомага за лечението на стари бронхити. Освен това той е ценен за хората, които искат да отслабнат. Сиропът от агаве пречиства организма и нормализира обменните процеси, затова спомага за борбата с излишните килограми.

Отразява се добре при менструални проблеми.

За хора, които страдат от хронично главоболие, се препоръчва употребата на сироп от агаве. Препоръчва се след работа да се пие сироп от агаве, за да успеете по-лесно да се възстановите от стреса на работното място.

Използва се за превенция срещу остеопороза, защото осигурява на костите необходимото количество калций и значително ги укрепва.

Сиропът от агаве е помощник в борбата с респираторните инфекции. Благодарение на противовъзпалителните си свойства сиропът от агаве спомага за по-бързото лечение на кашлицата.

Доказано е и положителното действие на нектара при чревни възпаления и инфекции, както и същественото намаляване на риска от рак на дебелото черво, при консумацията му.

Сиропът от агаве не се препоръчва на хора, които страдат от проблеми с жлъчката, бъбреците, черния дроб, както и от цистит!

сироп от агаве

Количество сироп от агаве дневно

Здравословната употреба на сироп от агаве като захарен заместител на ден е 15-50 г. Всъщност 2 лъжици сироп се равняват на 100 г захар, но съдържа 2 пъти по-малко калории от захарозата, което още веднъж доказва полезността му като сладък заместител.

Да не се приема в големи количества наведнъж!

Вижте нашите вкусни предложения за рецепти за диабетици, диетични сладки или протеинови палачинки, където може да вложите сироп от агаве като подсладител.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest