Сиропът от агаве е нова алтернатива на захарта след тръстиковата захар, кленовия сироп и стевията. Той представлява естествен подсладител, напълно усвояем от човешкия организъм.
Сиропът, получен от агаве, се нарича още медена вода. Той е по-сладък от меда и е 1.5 пъти по-сладък от захарта.
Агавето е растение, много приличащо на кактус. Може да бъде намерено в мексиканските пустини. Негови откриватели са ацтеките, които го наричали дар от боговете. Днес от агаве се произвежда популярната мексиканска напитка текила.
Нектарът, извлечен от вътрешната и месеста част на агавето, е с нисък гликемичен индекс. Това позволява пълното му усвояване от организма. Сиропът се използва успешно за подслаждане на храни и напитки и може да замести захарта напълно.
Освен че предпазва от вредите на бялата захар, агавето ни носи и редица ползи. Установено е, че в него се съдържа важна субстанция, която предпазва от редица заболявания като остеопороза. Тя регулира нивата на инсулин в кръвта и се се бори срещу процесите на декалцификация. В агавето се откриват и вещества, които успешно предпазват от рак на дебелото черво.
Почитателите на агавето твърдят, че сиропът укрепва имунната система и повишава нивата на енергия в тялото. Когато замените захарта със сироп от агаве и го консумирате умерено, той способства за намаляване на теглото.
Нектарът може да се добавя във всичко, тъй като не променя вкуса на ястията и питиетата, както става при употребата на кленов сироп и мед например. Той има мек и приятен вкус, който се харесва на всеки.
Както с всяко друго нещо обаче, и със сиропът от агаве не трябва да се прекалява. При предозиране и ферментация ползите от него се губят. Поради това специалисти съветват да не се опитваме да си набавим от агавето чрез консумация на текила – няма смисъл.
И тъй като има завишено съдържание на фруктоза, големите количества от него могат да доведат до редица заболявания, тъй като тя се натрупва и метаболизира само в черния дроб.
Коментари