Глутаминът е вид аминокиселина, действащ като градивните елементи на протеините. При стрес нивото на глутамин в тялото намалява.
Глутаминът укрепва имунната система и подобрява функциите на храносмилателната система. Помага за производството на антиоксиданти, осигурява оптимален киселинно-алкален баланс на организма, помага за детоксацията на клетките.
Дефицит на глутамин в тялото се получава при умора, храносмилателни проблеми, стрес, невъзможността за генериране на достатъчно енергия.
Препоръчителният дневен прием на глутамин е между 1 и 6 г.
Храните с най-много глутамин
Ето кои са храните, съдържащи голямо количество глутамин:
1. Червените меса - съдържанието на глутамин е доста високо;
2. Карантии - черен дроб, бъбреци, мозък и черва са много добър източник на глутамин. Въпреки че не отговаря на всеки вкус, глутаминът е важен от гледна точка на хранителните вещества, съдържащи се в тях;
3. Риба и морски дарове - рибата, както и скариди, калмари и други морски дарове са с високо съдържание на протеин и аминокиселини. Следователно количеството на глутамин в структурата им е повече. Освен това суровата риба е най-големият източник на глутамин;
4. Домашни птици - пилешкото и пуешкото са богати на протеин. Особено пилешкото месо е богато на аминокиселини и глутамин;
5. Яйцата - те са богат източник на протеини, също така и богати по отношение на глутамин;
6. Мляко и млечни продукти - повечето са богат източник на хранителни вещества особено от гледна точка на глутамин. Размерът на глутамин в структурата на козето мляко е по-голяма от това на краве млякото. Голямо количество протеин и глутамин се съдържа още в изварата и сиренето;
7. Зелени листни зеленчуци - мнозинството от зелените листни зеленчуци са богати на глутамин. В суровите зеленчуци се съдържа дори по-голямо количество глутамин. Това са зеленчуци като сурово зеле, суров спанак, брюкселско зеле, прясно цвекло;
8. Бобови растения - бобови растения като соя, грах и леща са с високо съдържание на протеини и глутамин;
9. Други храни, които са богати на глутамин - пшеница, жито, киноа, кафяв ориз, просо, черупчести ядки, бадеми, шамфъстък, орехи, тиквените семки, слънчоглед, фъстъци и фъстъчено масло.
Коментари