Ние, хората, консумираме много и разнообразни хранителни продукти, но знаем ли какво всъщност се съдържа в тях. Знаем ли върху консумацията на кои да наблегнем и кои да избягваме?
С консумацията на определени продукти можем по естествен начин да си набавим необходимите за организма ни вещества, вместо да ги приемаме под формата на таблетки.
Ето как да си набавите важни микроелементи чрез храната.
Фосфорът се съдържа в следните хранителни продукти: мляко, яйчен жълтък, царевица, орехи, леща, месо, хляб, сирене, извара, картофи, водорасли, грах и фасул.
Магнезий може да си набавим от портокали, грейпфрут, стафиди, грах, пшеница, царевица, зеле, козе мляко, фурми, жълтъци, картофи и лук.
Желязо има в къпините, черните боровинки, жълтъка, черния дроб, картофите, ябълките, сливите, пъпеша, карфиола и белите гъби.
Мед има в кайсиите, черния дроб, лещата, овеса, цвеклото, елдата, просото, ръжа, граха, динята, фасула, ябълките, горските и градинските ягоди, къпините, боровинките, шипките, цикорията, гроздето.
Йод съдържат моркови, лук, грах, зеле, домати, картофи, чесън, гъби, ягоди, ананаси, банани и водорасли.
Натрия може да си набавим от консумацията на целина, моркови, краставици, зелен фасул, ягоди, орехи, фурми, жълтък, овес и сирене.
Калий се съдържа в следните храни: картофи, маслини, зеле, лук, домати, грах, фасул, мед, месо, риба, орехи, сливи, фурми, ябълков сок, кайсии, стафиди, френско грозде и червени боровинки.
Калций може да открием в мляко, сирене, яйчен белтък, сливи, червени боровинки, фурми, зеле, спанак, лук и цвекло.
Хлор има в бялото зеле, карфиола, доматите, спанака, сиренето, козето мляко, жълтъците.
Манган съдържат орехите, бадемите, ментата, магданоза, соята и яйчения жълтък.
Сяра се съдържа в карфиола, бялото зеле, лука, морковите, хряна, скаридите и горчицата.
Коментари