Правилното хранене е най-добрият и лесен начин за защита на тялото. Всичко, което трябва да направите, е да добавите храни, богати на полезни хранителни вещества към вашата диета.
Има някои плодове и зеленчуци, които винаги могат да бъдат намерени на рафтовете на магазините през есенните и зимните месеци.
Те ще помогнат за укрепване на вашия имунитет, като активират метаболизма, както и осигуряват на организма витамини и дори осигуряват успокояващ ефект върху нервната система.
Нека видим кои са доказаните храни за висок имунитет.
Черен морков
Черният морков е известен с високото си съдържание на хранителни вещества. Той е богат на витамини и минерали, което го прави един от най-добрите зеленчуци за повишаване на имунитета в студения сезон.
Корените на черните моркови в смачкана форма се добавят към салати, супи, а също така се използват като самостоятелна гарнитура към месни и рибни ястия.
Съвет: преди готвене, черните моркови трябва да се залеят с вряла вода, което ще улесни обелването им.
Срок на годност: черните моркови се съхраняват в хладилник за не повече от 55 дни.
Брюкселско зеле
Брюкселско зеле е зеленчук, който се предлага в студения сезон и съдържа много полезни вещества, включително витамини С, Е и К, както и минерали като манган и цинк.
Подходящ е за салати, супи и различни здравословни закуски, а и е отлично допълнение към месото и рибата.
Съвет: Гответе 5-7 минути в подсолена вода или задушете в сметана или масло.
Срок на годност: в хладилник зеленчукът може да се съхранява до 11 дни.
Цвекло
Цвеклото също може да се консумира през цялата година. Зеленчукът съдържа основни хранителни вещества за организма, като желязо, фолиева киселина и витамини А, В и С.
Цвеклото съдържа естествено багрило - бетанин, което от време на време се използва за оцветяване на различни продукти.
Срок на годност: цвеклото може да се съхранява в хладилник до 6 дни.
Салата копф
Тя е особено популярна в студения сезон и се счита за един от най-полезните сред сортовете салати поради високото си съдържание на витамин А.
В сравнение с обикновената зелена салата, тя съдържа три пъти повече витамин С и четири пъти повече витамин А.
Високите нива на магнезий имат положителен ефект върху имунитета, докато етеричните масла, които съдържа, имат положителен ефект върху храносмилането.
Срок на годност: в конвенционален хладилник марулята остава свежа до 7 дни.
Ябълки
Ябълките са своеобразен склад за витамини и минерали. Полезните вещества, които съдържат, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. Те са една от най-добрите храни за укрепване имунната система.
Ябълките могат да се намерят през цялата година, но те стават особено популярни през есента и зимата, тъй като имат освежаващ сладък вкус и здравословни свойства.
Заслужава да се отбележи, че ябълките са естествен източник на витамин С (аскорбинова киселина), което повишава устойчивостта на организма към вредните бактерии и вируси.
Срок на годност: ябълките се съхраняват в обикновен хладилник до 50 дни.
Разбира се здравословното хранене не е единственото условие за добър имунитет.
Редовните физически упражнения, чистият въздух, качественият сън и добрата лична хигиена са също толкова важни за здравето ви, колкото и витамините и минералите.
Вижте още кои са растителните храни за висок имунитет и изпробвайте тази рецепта с мед и куркума за железен имунитет.
Коментари