Най-лют от представиелите на луковото семейство, чесънът съдържа имуностимулиращото съединение алицин (allicin). Благодарение на него можем да се справим с грипните състояния.
То се бори активно и с бактериални инфекции и гъбички. Чесънът се противопоставя и на човешкия риновирус, който причинява настинки, обикновен грип и респираторни проблеми.
Тъй като алицинът се освобождава, когато режете, дъвчете или пресовате суровите скилидки, оставете прясно нарязания чесън да стои 10 минути, след което можете да го консумирате. Поръсете храната си с него, пуснете го в супата или поглъщайте късчета чесън с вода като хапчета.
Можете също така да сложите скилидка нарязан чесън в малко мед и да го изядете веднага за бърза лечебна доза, която има малко по-добър вкус!
Ако чесънът ви е неприятен зарази специфичния си аромат, можете да повишите имунитета си и с други растителни храни. Вижте кои са те в галерията ни.
Коментари