С напредване на възрастта телата ни произвеждат все по-малко колаген, жизненоважна съставка за здравето и еластичността на клетките. Въпреки че ползите от него за кожата са многообразни, той е нещо повече от съставка за красота – той също така поддържа вашите кости, мускули, хрущяли и нокти по-млади.
Но не е задължително да се нуждаете от колагенови добавки или инжекции за това. Понякога само яденето на храна, богата на колаген, може да направи чудеса по възможно най-естествения начин! Ето какво трябва да ядете.
Сладък картоф
Богат на витамин А, сладкият картоф използва този витамин, за да засили производството на колаген в тялото. Освен това подпомага пряко здравето на клетките, освен че повишава съдържанието на колаген. Освен сладки картофи, можете да ядете моркови, манго и пъпеш за същите ползи.
Киноа
Разбира се, това зърно има много ползи за здравето, но знаете ли, че също така стимулира колагена и е едно от най-добрите налични зърна против стареене? То стимулира кожата да се бори със свободните радикали и предотвратява ранното разграждане или загубата на колаген в клетките на тялото.
Киви
От всички богати на витамин С плодове, кивито вероятно има едно от най-високите нива на този витамин, който е от съществено значение за производството на колаген. Съдържанието на витамин С, заедно с незаменими аминокиселини, осигурява колаген в клетките. Горските плодове и другите цитрусови плодове предлагат същите предимства.
Домати
Доматите са най-добрият източник на ликопен, антиоксидант, който подобрява здравето на клетките и предотвратява разграждането на колагена. Те също така предотвратяват щети и дегенерация, причинени от външни източници като околната среда и замърсяването.
Други храни, повишаващи колагена
За повишаване на колагена включете в диетата си сьомга, листни зеленчуци, морски зеленчуци, яйца, авокадо, тиквени, чиа и слънчогледови семки, постно месо и чесън - така ще запазите нивата на колаген непокътнати.
Коментари