След 25-годишна възраст кожата започва постепенно за губи от своята еластичност и се отпуска, а след 30-35 /или по-рано/ се забелязват и първите бръчки. Причината за това се нарича колаген.
Колагенът е протеин, с помощта на който се създава цялостта на тялото от отделните му части.
Колаген и кожа
Здравето и видът на кожата са изцяло свързани с колагена, който се грижи за нейната защита от токсичните вещества и другите вреди от околната среда.
Колагенът е главната съставна част на косата, ноктите, на сухожилията и съединителната тъкан. Отговаря за стегнатия вид на кожата и е в основата на дермата. С понижаването на колагена намалява свежият вид и еластичност на кожата.
Намаляване на колагена в организма и причини за това
При хората колагенът започва да намалява около 25-та година, но се забелязва ясно към 35 години. Като последица от намаления колаген отслабва епителната тъкан, кожата изтънява и се набръчква, косата губи своята здравина. Също сухожилията и ставите губят своята подвижност.
Причини за намаляване на колагена
Основната причина за намаляване на колагена е възрастта, но все пак има и други фактори, които ускоряват процеса, ето някои от тях:
• Честото излагане на слънце. Тютюнопушенето. Замърсената околна среда. Токсичните вещества. Стресовите ситуации. Физическото претоварване. Те засилват създаването на свободни радикали, които разрушават колагена;
• Хормоналните промени през менопаузата;
• Лечение с различни видове медикаменти, които пречат на организма да усвоява полезни витамини и минерали също оказва вредно влияние.
Храни, повишаващи нивата на колаген в кожата
Храните с протеини оказват благотворно влияние на колагена. Те могат да помогнат за възвръщане на свежия вид на кожата.
1. Месо - месото е основна съставка от менюто на повечето хора, която съдържа много протеини. Най-подходящи видове месо за целта са: червените меса, птичето месо, дивечовото и други. Кожата, костите и други продукти от тях също съдържат много протеини и колаген (костните бульони и свинската кожа);
2. Риба -най-много колаген има в рибешките перки, но омега-3 мастните киселини в сьомгата и рибата тон помагат за защита на мембраната около кожните клетки. Това повишава нейната еластичност и стегнатост;
3. Плодове и зеленчуци с червен цвят - ябълки, ягоди, череши, червено цвекло, червеният пипер и други са богати на ликопен, веществото, което е добър антиоксидант и заедно с това образува колаген;
4. Плодовете с високо съдържание на витамин С - витамин С е много важен за образуване на колагена. Има го в плодове като портокали, лимони, киви, манго, ананас. Антиоксидантите в плодовете намаляват образуването на бръчки;
5. Зеленчуци - зелето, спанакът, патладжана, цикорията са много полезни при образуването на колагена;
6. Други подходящи храни - тук спадат соево мляко, сирене, чай, ядки и всички продукти с лизин като картофи, водорасли и бирена мая.
Добре подбраното меню ще спомогне за бързото и видимо повишаване на колагена в кожата.
Коментари