Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, които стимулират метаболизма

Храните, които стимулират метаболизма

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
бобът стимулира метаболизма

Проблемите с теглото са често срещани. Докато воденето на здравословен начин на живот с правилното хранене никога не може да бъде компрометирано, разбирането как метаболизмът влияе на тялото ви е от решаващо значение.

Казано по-просто, метаболизмът е скоростта, с която тялото изгаря калории и изпълнява други основни телесни функции.

Точно както всяко тяло е различно, така и метаболизмът се различава от човек на човек. Възрастта и полът също са жизненоважни, когато обсъждаме метаболизма.

Експертите предполагат, че с напредването на възрастта метаболизмът ви се забавя. По този начин значението на правилното хранене се засилва. Нека да разгледаме хранителните продукти, които стимулират метаболизма, защото те са много важни.

Яйца

яйцата ускоряват метаболизма

Яйцата са чудесна храна. Те не само са с ниско съдържание на калории, но са и богати на протеини. Докладите сочат, че едно твърдо сварено яйце съдържа 6.29 грама протеин. След като се консумира, тялото трябва да изгори повече калории, за да усвои това, за разлика от храни, богати на мазнини или въглехидрати.

Съвет: Яжте по две варени яйца всеки ден, за да сте сигурни, че метаболизмът ви работи на ниво.

Ленено семе

Точно като яйцата, лененото семе също е богато на протеини. Освен това те са богат източник на витамини, което кара хората да ги консумират, за да поддържат добро здраве. Известно е, че не само подобрява метаболизма, но и помага при метаболитен синдром, който е набор от състояния, които допринасят за диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Това не е всичко - фибрите, присъстващи в лененото семе, помагат за подобряване на бактериалното здраве на червата, като предпазват от затлъстяване.

Съвет: Добавете чаена лъжичка ленено семе към ежедневните си смутита и сте готови за деня.

Прясно мляко, кисело мляко и извара

Добре известно е, че млякото е добър източник на калций. Последните проучвания показват, че когато тялото има достатъчно калций, то разгражда мазнините ефективно. Киселото мляко, от друга страна, е пробиотик и поддържа тялото ви здраво. Изварата е богата на протеини, които, както бе споменато по-горе, помагат за увеличаване на метаболизма.

Съвет: Тези три храни също са чудесни за поддържане на здравето на мускулите ви.

Джинджифил

джинджифилът е поелзен за метаболизма

Известно е, че джинджифилът повишава телесната температура, когато се консумира, като по този начин повишава скоростта на метаболизма. Проведените проучвания показват, че подправката може да помогне за намаляване на теглото и нивата на глюкоза на гладно, като същевременно повишава "добрия холестерол" в тялото.

Освен това е известно, че притежава противовъзпалителни свойства и в много случаи намалява гаденето.

Съвет: Разнообразие от индийски ястия съдържат джинджифил като задължителна подправка. Добавянето на малко към вашите ястия може не само да подобри вкуса им, но и да засили метаболизма ви.

Боб

Независимо от вида, бобът е богат източник на протеини и аминокиселини, градивните елементи на протеина запазват мускулната маса. Експертите са установили, че всяка храна, която поддържа мускулна маса, е полезна за метаболизма. Бобът също ви дава усещане за ситост, като по този начин гарантира, че не ядете между храненията.

Съвет: Добавянето на боб и зеленолистни зеленчуци към вашата диета е добър начин да отслабнете и да гарантирате, че няма да си върнете изгубените килограми.

Люти чушки

Твърди се, че включването на пикантни храни във вашата диета може да повлияе положително на метаболизма ви. Експертен анализ заключава, че капсаицинът, активното съединение, което се намира в лютите чушки, спомага за увеличаване на метаболизма и също така подпомага загубата на тегло. Въпреки това, за да получите най-добри резултати, ще трябва да консумирате чушки в естествената им форма. Добавките нямат същите ползи.

Съвет: Не всеки може да понася подправките. Така че, ако планирате да започнете да ги консумирате, започнете с по-малко пикантни чушки и постепенно увеличавайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest