Gotvach.bg»Съвети»Костен бульон - защо е полезен и кога да го пием?

Костен бульон - защо е полезен и кога да го пием?

Костен бульон - защо е полезен и кога да го пием?

Напоследък костният бульон набира все по-голяма популярност, най-вече при хора, имащи проблеми с храносмилателната и опорно-двигателната система. Това се дължи на факта, че повечето хора смятат, че костният бульон има много ползи за нашето здраве. Все още има много малко изследвания на самия костен бульон, но пък много хора вярват, че неговата консумация може да донесе оздравяване и подобрение на някои здравословни състояния.

Същност на костния бульон

Този бульон, който доста хора наричат "вълшебен еликсир", се прави като животински кости се варят много дълго време. Освен кости за направата му се използват и животински съединителни тъкани. Той може да се използва и за супи, и за сосове и за здравословни напитки.

Костният бульон е бил известен още от праисторически времена. Тогава ловджиите правели от животински части, които по принцип не ставали за ядене като кости, копита, кокали и др. бульон, който пиели. Костен бульон може да се направи от костите на почти всички животни.

Съществуват обаче някои разлики между обикновен бульон, който получаваме, когато правим супа, и костния бульон. Тези разлики се изразяват във времето на варене и къкрене и частите от животните, които се използват за неговата направа /кости или месо/.

- Обикновеният бульон се готви за по-кратко време, за разлика от костния бульон. По-бързото готвене намалява полезния желатин, който се извлича от костите, като това се отразява на нашите имунна- и храносмилателна системи.

Ползи от костния бульон

- Повечето хора твърдят, че този бульон има силата да намали болките в ставите, причинени от остеопорозата. Също така има свойството да пречиства черният дроб, помага за по-бързото зарастване на рани, предотвратява стареенето на кожата, служи като добър балансьор на хормоните, повишава енергията, укрепва костите, засилва имунитета.

Състав на костен бульон

- Този бульон съдържа в себе си много витамини и минерали. Това се дължи на факта, че в костите на животните има високо съдържание на калций, магнезий, калий, фосфор и др. Тези минерали са нужни за изграждането и заздравяването на костите при човека. В костите на рибата пък се съдържа йод, който играе важна роля за нормалната функция на нашата щитовидна жлеза и за ускоряване на метаболизма. Съединителната тъкан е източник на глюкозамин и хондроитин, които са естествени съединения, които се намират в хрущялите, за които знаем, че подпомагат здравето на ставите;

- Костният бульон има добро влияние за храносмилателната система - Сигурно сте наясно, че като цяло здравето ви зависи от доброто здравословно състояние на чревния тракт. Според последните изследвания почти 80 % от имунитета се влияе от това какво се съдържа в чревния микробиом и дали в него съществува баланс между добрите и лошите бактерии. Освен че е лесен за смилане, костният бульон помага и за самото храносмилане на другите храни, които консумираме. Желатинът, съдържащ се в костния бульон, по естествен начин привлича и задържа течности. Той също има свойството да се "свързва" с водата, намираща се в нашият храносмилателен тракт, което подпомага по-лесното преминаване на храната през вашите черва. Има също доказателства, че желатинът предпазва и лекува лигавицата на храносмилателния тракт при плъхове. Твърди се, че този ефект се вижда и при хората, но все пак трябват още проучвания, за да се докаже ефективността му в тази връзка;

- Аминокиселината глутамин, съдържаща се в желатина, подпомага поддържането на нормалната функция на чревната система и е известно също, че предпазва и лекува проблеми, които са свързани с червата.

- Заради всички причини, които изброихме, можем да кажем, че костният бульон може да бъде полезен за пиене от хора, които страдат от синдром на раздразненото черво или възпалително заболяване на червата като колит или болест на Крон;

- Хранителните вещества, съдържащи се в костният бульон, подпомагат здравето на нашите стави - както знаем, колагенът е основният протеин, намиращ се в костите, сухожилията и връзките. Той бива разделян на няколко вида, като са ни познати над 20 вида колаген. Най-известните типове колаген са тип 1,2,3, които помагат за изграждането на съединителната тъкан, кръвоносните съдове, ноктите, кожата и др. Докато костният бульон се готви, колагенът, намиращ се в костите и съединителната тъкан, се разгражда на друг вид протеин, който се казва желатин. Желатинът съдържа в себе си много важни аминокиселини, които подпомагат здравето на нашите стави. В него се съдържат също и пролин и глицин, които тялото ни използва за изграждане на съединителна тъкан. Това включва и сухожилията, които играят роля на свързващо звено между костите и лигаментите, които свързват костите помежду им;

- Протеините, съдържащи се в костния бульон, са полезни за хора с ревматоиден артрит, а това е заболяване е автоимунно и води до болезнено увреждане на сухожилията и връзките;

- Костният бульон помага в борбата с колограмите. В него има много малко калории. И въпреки това засища глада. Има доказателства, че желатинът, съдържащ се в него, помага да се усещаме сити. Ако се хапва редовно, това може да понижи приема на калории и да подпомогне загубата на килограми с времето.

Виж също как да си направиш домашен телешки костен бульон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати