Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Двойки храни, които стимулират образуването на повече колаген в тялото

Двойки храни, които стимулират образуването на повече колаген в тялото

плодовете и зеленчуците стимулират колагена
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото, който съдържа 19 аминокиселини в своя състав. Основната функция на колагена е да поддържа еластичността на кожата, мускулите, ставите, чревната бариера и сухожилията. Освен това, този протеин има редица ползи за правилната работа на мозъка и действа благоприятно на сърцето, като предотвратява натрупването на артериална плака.

Човешкият организъм ежедневно произвежда колаген, като извлича протеина от консумираните храни и витамин С. За да се постигат оптималните нива на натрупан колаген, то трябва да се консумират определени храни и витамини.

В следващите редове може да видите кои двойки храни стимулират производството на колаген:

Плодове и зеленчуци

Тази двойка храни са най-сигурният източник на колаген, тъй като съдържат високи нива на витамин С. Тези от тях, които съдържат най-много от него, са броколите, лимоните, карфиолът, брюкселското зеле, чушките, кивито и портокалите. Тъмнозелените зеленчуци също са изключително полезни. Те са богати на калций и са изключително благоприятни за стимулирането на колагена. Най-добрите от тях са спанакът, зелето и кейлът. В смути те се съчетават страхотно с плодове.

Риба и лимон

двойки храни за повече колаген

Тази двойка е класически кулинарен хит, който се радва на много почитатели. Рибата има високото съдържание на колаген, съхранен в нейните перки. По-специално сьомгата и риба тон имат високи хранителни качества, тъй като съдържат омега-3 мастни киселини, които спомагат за опазването на мембраната на кожните клетки. Лимонът е плод с високо съдържание на витамин С и в съчетание с рибата, получената комбинация е изключително здравословна и богата на вкус.

Месо и зеленчуци

Месото е един от най-добрите снабдители на протеини. За целта най-подходящи са червените меса, месото от дивеч и пилешкото месо. Освен това, съставните части на месото като кожа и кости също осигуряват на организма необходимия колаген. Зеленчуците са страхотна идея за комбинация с месото, тъй като са подходящи за салата или гарнитура към поднесената порция.

Картофи и сирене

Това е друга известна комбинация, която се оказва и доста полезна. Картофите съдържат лизин и стимулират производството на колаген. От друга страна, сиренето също се препоръчва за същата цел, и в съчетание с картофа, се получава вкусна и ценна за организма порция.

А в тази статия може да видите Какво е хидролизиран колаген и за какво е полезен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest