Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото, който съдържа 19 аминокиселини в своя състав. Основната функция на колагена е да поддържа еластичността на кожата, мускулите, ставите, чревната бариера и сухожилията. Освен това, този протеин има редица ползи за правилната работа на мозъка и действа благоприятно на сърцето, като предотвратява натрупването на артериална плака.
Човешкият организъм ежедневно произвежда колаген, като извлича протеина от консумираните храни и витамин С. За да се постигат оптималните нива на натрупан колаген, то трябва да се консумират определени храни и витамини.
В следващите редове може да видите кои двойки храни стимулират производството на колаген:
Плодове и зеленчуци
Тази двойка храни са най-сигурният източник на колаген, тъй като съдържат високи нива на витамин С. Тези от тях, които съдържат най-много от него, са броколите, лимоните, карфиолът, брюкселското зеле, чушките, кивито и портокалите. Тъмнозелените зеленчуци също са изключително полезни. Те са богати на калций и са изключително благоприятни за стимулирането на колагена. Най-добрите от тях са спанакът, зелето и кейлът. В смути те се съчетават страхотно с плодове.
Риба и лимон
Тази двойка е класически кулинарен хит, който се радва на много почитатели. Рибата има високото съдържание на колаген, съхранен в нейните перки. По-специално сьомгата и риба тон имат високи хранителни качества, тъй като съдържат омега-3 мастни киселини, които спомагат за опазването на мембраната на кожните клетки. Лимонът е плод с високо съдържание на витамин С и в съчетание с рибата, получената комбинация е изключително здравословна и богата на вкус.
Месо и зеленчуци
Месото е един от най-добрите снабдители на протеини. За целта най-подходящи са червените меса, месото от дивеч и пилешкото месо. Освен това, съставните части на месото като кожа и кости също осигуряват на организма необходимия колаген. Зеленчуците са страхотна идея за комбинация с месото, тъй като са подходящи за салата или гарнитура към поднесената порция.
Картофи и сирене
Това е друга известна комбинация, която се оказва и доста полезна. Картофите съдържат лизин и стимулират производството на колаген. От друга страна, сиренето също се препоръчва за същата цел, и в съчетание с картофа, се получава вкусна и ценна за организма порция.
А в тази статия може да видите Какво е хидролизиран колаген и за какво е полезен.
Коментари