Допаминът е един от нервотрансмитерите в мозъка, който позволява общуването между нервните клетки. Допаминът се освобождава от региона на хипоталамуса на мозъка. Помага за регулиране на емоциите, също така има важна роля в балансирането на настроението и поведението. Допаминът е мозъчен химикал, който се отразява на усещането на удоволствие и усещане на болка.
Функциите на допамин хормона могат да бъдат обобщени, както следва: осигуряване на движение, засилва паметта, контролира поведението, внимание (концентрация), инхибира производството на пролактин.
Консумацията на храни, които съдържат големи количества захар, и по-специално подсладители, се считат за нездравословни храни, при които може да се наблюдава намаляване на нивото на допамин хормони в тялото.
Ниските нива на допамин могат да доведат до редица неблагоприятни ситуации като: депресия, чувство на недоволство, пристрастеност, слабост, колебания в настроението, забрава, липса на мотивация, апатия и изтръпване, физическо неразположение, проблеми със съня, отчаяние.
Кои храни повишават секрецията на допамин
1. Храни, съдържащи протеин
Най-добрият начин за увеличаване на отделянето на допамин в мозъка е консумирането на храни на протеинова основа. Това са както следва: говеждо месо, сирене, кисело мляко, извара, пиле, яйца, риба (особено сьомга, камбала, пъстърва, риба тон, сардини, скумрия, писия), пуешко месо.
2. Някои зеленчуци
Повечето зеленчуци съдържат витамин В9 или фолиева киселина и антиоксидантни компоненти, които подкрепят увеличаването на допамин в мозъка. Благодарение на антиоксидантното си съдържание повечето зеленчуци спомагат за намаляване на свободните радикали. Това са зеленчуци като: авокадо, цвекло (регулира нивата на невротрансмитера и спомага за подобряване на настроението), черен боб, броколи, карфиол, нахут, леща, спанак, бакла, зелени листни зеленчуци.
3. Някои плодове
Повечето от плодовете са богати на аминокиселината тирозин. Някои плодове също като някои зеленчуци увеличават производството на допамин в тялото. Такива са плодове като: ябълки, банани, боровинки, папая, сушени сливи, ягоди, диня.
4. Храни, съдържащи тирозин
Различните храни, съдържащи тирозин, могат да увеличат секрецията на допамин. Това са:
- шоколад (съдържа фенилетиламин, който предизвиква секрецията на допамин хормони);
- кафе;
- женшен;
- зелен чай (което води до отделянето на допамин хормон, който е вид на полифенол L теанин);
- черупчести ядки (най-важните са бадемите);
- годни за консумация семена (особено сусам и тиквени семки);
- масло от мащерка (наречен още карвакрол);
- спирулина (синьо-зелени водорасли);
- куркума;
- пшеница (съдържа фенилаланин, който се превръща в допамин);
- овесена каша;
- кисело зеле (естествен източник на пробиотици и по този начин помага за увеличаване на секрецията на допамин хормон).
Вижте още кои са храните за щастие и начините да увеличим допаминовите нива.
Коментари