Безспорно чесънът има редица доказани ползи за здравето. Сухият чесън например съдържа специфични противомикробни субстанции, наречени фитонциди.
Мнозина са наясно с благотворния ефект на чесъна при различни заболявания на зъбите и устната кухина, както и при много други състояния.
Интересна подробност за това кореноплодно растение е фактът, че древните гърци са наричали чесъна с не много естетичното названия „воняща роза”. Все пак още от тези времена той е бил широко използва за храна и лечение.
И все пак народните лечители са на мнение, че чесънът далеч не е подходящ за всяка болест или състояние.
Чесънът не се препоръчва в големи количества на бременни жени, при хора с [наднормено тегло}, както и при страдащите от някои венерически заболявания. Наблюдавани са още и случаи, при които при болни от епилепсия състоянието се влошавало, вследствие на консумацията на пикантния продукт.
Подобно е положението и при лука. И той, както и чесънът, е ценен източник на здравословните фитонциди. Лукът също е изключително полезен при много заболявания на устната кухина. Приемът на растението се препоръчван и при проблеми със стомашно-чревния тракт, горните-дихателни пътища и т.н.
Някои специалисти дори твърдят, че лукът забавя съсирването на кръвта. Ето защо употребата му е подходяща при тромбофлебит, както и при други болести с ускорено съсирване на кръвта. Ускорено съсирване на кръвта се наблюдава и при все по-разпространеното състояние, наречено атеросклероза – задръстване и втвърдяване на артериите, водещо често до инфаркт.
В този смисъл лукът е полезен за възрастните хора както суров, така и като допълнение и подправка към храната.
Същевременно според някои лечители е противопоказен при повишена склонност към кръвоизливи, а за жените - при менструация.
Коментари