Суровоядството става все по-модерен начин на хранене и на живот. Суровоядците разграничават себе си от останалите хора, като твърдят, че те не "убиват" храната, а я консумират „жива”.
Те се хранят предимно с плодове и зеленчуци, много ядки, различни чайове. Идеята на суровоядството е храната да се яде „чиста”, без да е преминала каквато и да била термична обработка, тъй като термичната обработка отнема от полезните качества, които има храната.
Суровоядството е крайна мярка за режим на хранене. Възможно е да се приемат всички хранителни вещества и само по този начин на хранене – с консумация на сурови храни, но само, ако човек преди да започне да го практикува, се поинтересува за всичко, свързано с ограничението и новия си начин на живот.
Промяната не бива да става рязко, а постепенно, тъй като това е стрес за организма.
Суровоядството, колкото е полезно, може да бъде и толкова вредно и опасно за хора, които не знаят как да си набавят всички необходими за организма хранителни вещества.
За кой е полезно и за кой е вредно суровоядството? За да започнете да практикувате този начин на хранене, първо трябва да сте наясно какво е здравословното ви състояние.
Суровоядството не се препоръчва на хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Този режим на хранене не е препоръчителен и за хора, които имат чувствителен стомах, гастрит, колит.
Суровоядството е крайно неподходящо за кърмачки и бременни жени. Всеки, който е решил да стане суровояд, трябва да си направи свой собствен индивидуален режим за хранене с помощта на специалист-диетолог.
Има храни, които дразнят например черния дроб или жлъчката, именно поради тази причина преди да поемете по пътя на „чистата” храна, трябва да се уверите, че е подходяща за вас и няма да предизвикате прекалено голям стрес за организма си, поне не такъв, с който той да не може да се справи.
Коментари
И какво лошо има бременни и кърмещи да са сурова диета???
Успех!