Мислите си да изпробвате суровоядство? Въпреки че има много хора, които се кълнат в ползите от яденето на сурови и живи храни, има недоволни, недоразбрали и такива, които предават често срещаните митове.
Ако искате да тествате добавянето на повече сурови веган храни към вашата диета или дори изцяло да преминете към суровоядство, научете истината за тези шест мита за суровоядството, които се повтарят отново и отново. Ще се радвате да чуете, че те не са истина.
Мит 1:Трябва да ядете само и единствено сурова храна
Някои казват, че трябва да ядете само 100 % сурови храни и нищо друго, за да се възползвате от ефектите на този тип диета. Докато много хора се придържат към този мит, реалността е, че всяко увеличаване на пресни и сурови веган храни би било полезно за тези, които са на средностатистическа диета с високо съдържание на преработени и бързи храни. Простите промени като яденето на плодове за закуска вместо палачинки или колбаси ще подобрят здравето ви. Яденето на сурова зелена салата за обяд ще ви даде повече енергия от сочен хамбургер, сода и пържени картофи. Повечето хора обаче се съгласяват, че за да получите всички предимства на суровата веганска диета, трябва да ядете предимно сурови храни - около 90 до 95% от вашата диета. Започнете да увеличавате количеството сурова храна във вашата диета, като изпробвате няколко нови рецепти.
Мит 2: Всичко, което ядете, трябва да бъде студено
Няма нужда да се ограничавате само до студена храна при този вид хранене. Това е мит за суровоядството, който много дългосрочни специалисти по този начин на хранене все още считат за верен. Всъщност всичко, което ядете, може да се затопли, стига да не надвишава 40°C.
Мит 3: Можете да ядете само сурови плодове и зеленчуци
Подобно на мита, че веганската диета се състои едва ли не само от тофу и кълнове, и тази теза е невярна. Диетата със сурова храна се състои от много повече плодове и зеленчуци. Семена, ядки, ядкови млека, покълнали зърнени храни, водорасли и сокове са включени в суровата диета, както и някои ферментирали и преработени храни като суров соев сос, кимчи, мисо, темпе, сурови ядки и студено пресовани масла.
Мит 4: Суровоядството е скъпо
Всяка диета може да бъде повече или по-малко скъпа, в зависимост от вашите вкусове. Някои от най-скъпите храни на планетата със сигурност не са сурови храни или дори вегетариански или вегански. Филе миньон и омар не са сурови храни. Някои предварително направени сурови артикули могат да са доста скъпи, но някои от най-добрите и икономични продукти ще намерите дори в кварталното магазинче или сергия за плодове и зеленчуци. Ябълките, бананите, зелените салати и много зеленчуци и семената са изгодна сделка в сравнение с месото. И вие можете да отглеждате свои собствени зеленчуци в градината.
Мит 5: Трудно е да си суровоядец на заведение
Все повече заведения започват да предлагат сурова храна. Салати и плодови смутита могат да бъдат намерени на много места - просто си вземете суров веган дресинг за салата или поискайте олио и оцет.
Мит 6: Приготвянето на сурово меню отнема много време
Може би се притеснявате, че ще прекарате цялото си време в кухнята в рязане на зеленчуци и дехидратиране на храни в продължение на часове. Истината е, че имате много възможности. Салати, смутита и много сурови супи се приготвят бързо. Потърсете сурови вегански рецепти, които са бързи, лесни и не изискват скъпо оборудване. Като се има предвид това, инвестирането в кухненски робот, блендер и хубаво ренде ще ви спести много часове нарязване и настъргване. Може да откриете, че дори ще искате да закупите и дехидратор и сокоизстисквачка. В крайна сметка това са устройства за спестяване на труд.
А за да усетите удоволствието от суровоядството, хвърлете един поглед на тези уникално вкусни рецепти за сурови бонбони или сурови сладкиши.
Коментари